– Г-жо Стоева, поехте ЦИК преди седмица. Ще стигнат ли 2 месеца на новия състав на комисията за организацията на европейските избори?

– Да, Централната избирателна комисия ще спази всички срокове така, както е предвидено в Изборния кодекс. Вече приехме първите основни документи – хронограмата, изборните книжа, решенията, свързани с определяне на изборните райони, с принципите за избор на районни избирателни комисии, условията и реда за образуване на избирателни секции в чужбина и гласуването извън страната, както и критериите за определяне на секциите, в които ще се проведе машинно гласуване, и др.

– Ясно ли е вече колко ще струва вотът?

– Министерският съвет вече прие план-сметката и разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г. са 32,4 млн. лв.

– Трябва да организирате машинно гласуване в 3000 секции, но все още не е обявена обществената поръчка за тях. Кога ще стане това, колко ще струва и ще се наемат или купуват устройствата?

– ЦИК с решение одобри техническата спецификация. Работната група за машинното гласуване работи активно по подготовка на обществената поръчка и въпросът предстои да бъде решен. Когато са готови, ще я представят на комисията за обсъждане и гласуване.

– Има ли опасност да се повтори ситуацията от 2017 г., когато единственият явил се кандидат не успя да отговори на изискванията и нямаше машинно гласуване за парламентарните избори тогава?

– Опасности много. Все пак ситуацията днес е различна, защото според промените в Изборния кодекс ЦИК трябва да осигури машинно гласуване в най-малко 3000 секции, а не както е било през 2017 г. – във всички. Логистиката за обезпечаване на машинно гласуване в 3000 секции е сериозно предизвикателство. Отпадна и изискването да се осигурява машинно гласуване в секции в чужбина, лечебни заведения, подвижни избирателни секции, кораби и институции със специален режим като затвори и арести.

– Как ще се гарантира сигурността на вота, подаден през машините?

– Въпросът за сигурността на изборите стои понастоящем с много по-голяма тежест, отколкото при всички произведени досега – имам предвид опасността от кибератаки. Теоретично машинното гласуване изключва недействителни гласове в резултат на неправилно отбелязване на вота на избирателя. Машинното гласуване, което досега е правено от ЦИК, е доказало своята сигурност. Трябва да се знае, че машините не са свързани помежду си в мрежа и това не позволява каквато и да било външна намеса. Също така във всички секции е осигурено и гласуване с хартия, така че избирателите ще могат да избират как да подадат своя глас – с хартиена бюлетина или с машинен вот, там където такъв е осигурен.

– Приехте хронограмата за вота. Кога ще стартира регистрацията за партиите и кои са другите по-важни срокове за избирателите?

– След публикуването на изборните книжа процедурата по регистрация е открита и само от политическите субекти зависи кога ще са готови и кога ще внесат в ЦИК документите за регистрация. ЦИК е определила в съответствие със закона крайния срок, който е 10 април за политическите партии и коалициите от партии и 15 април за инициативните комитети.

– Какво ще стане с българите, живеещи във Великобритания, след като все още не е ясно дали тя ще напусне ЕС преди евровота?

– Това е въпрос, който не може да бъде решен само и единствено от ЦИК. Той стои пред всички държави – членки на ЕС, които организират гласуване в чужбина, както и пред Европейския съюз – да реши дали Великобритания ще запази своето представителство като брой членове в Европарламента. Ние в ЦИК имаме готовност и за двата варианта – да организираме гласуване само в дипломатическите и консулските представителства и да се открият секции на база подадените заявления от желаещите да гласуват избиратели.

– Казвате, че недействителните гласове са проблем, с който искате ЦИК да се справи, но как може да се намали броят им?

– Въпросът има повече от един отговор. Вече за пета поредна година ЦИК прави разяснителна кампания за гражданите чрез клипове и печатни материали как се гласува с бюлетините – син химикал, използването само на знаците X или V и др. Гражданите трябва да внимават членовете на секционните комисии да спазват правилата за два печата и за гарантиране на тайната на вота, защото това е в техен пряк интерес. Също така партиите следва отговорно да предлагат хора с опит и образование за членове на СИК.

– Смятате ли, че с новия начин на изписване на номерата в бюлетината ще се намали феноменът 15/15, или този тип грешки ще продължат?

– Мисля, че този така наречен феномен няма да се повтори при произвеждането на тези избори. Това не означава, че няма да се получат други интересни и неочаквани въпроси. ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е, и не може да правим прогнози. След вота ще изготвим съотвения анализ на база изборните резултати и ще го предоставим на медиите и Народното събрание.

– Каква разяснителна кампания ще проведете? Обикновено европейските избори не са атрактивни за избирателите и активността не е висока?

– Така е. Социологическите проучвания и практиката сочат, че на този вид избори избирателната активност не е висока. Трябва обаче гражданите да имат предвид, че гласуването е задължително според Изборния кодекс, макар да не е обвързано със санкции. Както знаете, в бюлетината има възможност „Не подкрепям никого“ за тези избиратели, които нямат ясно изразено предпочитание. А по отношение на разяснителната кампания ще направим възможно най-доброто с различни видове печатни материали, клипове, както и интернет кампания, като ще се стремим да обхванем всички възрастови и целеви групи. По този въпрос предстои да приемем концепция, чийто проект е вече изготвен.

– Сега за първи път ще гласуват родените през 2000 г. Планирате ли специална кампания сред младите хора?

– В ЦИК има практика да се изпращат индивидуални писма на гласуващите за първи път и навършили 18 години млади хора. По преценка на работната група тази положителна практика може да продължи.

– ЦИК трябва да реши и дали бившият правосъден министър Цецка Цачева може да се върне в парламента, след като не е обявена за избрана, а следващият в листата вече е депутат. Какво е вашето мнение като юрист?

– До момента комисията не е сезирана за приемане на решение по подобен въпрос. Ако това стане, ще се произнесем.

– За вас остана за решаване и проблемът със сградата на ЦИК. Успяхте ли да се запознаете вече с казуса и какви са вариантите?

– Безспорно е, че ЦИК има нужда от собствена сграда, позволяваща развиването на административния капацитет на институцията. Но в момента приоритет са организирането и произвеждането на изборите. Чак когато свършим тази работа, ще предприемем стъпки за подобряване на условията за работа на комисията и служителите, както и за осигуряване на нужните помещения.

CV

– Родена на 14 февруари 1953 г. във Велико Търново

– През 1975 г. завършва право в Софийския университет

– От 1978 до1980 г. е младши съдия в Софийския градски съд

– От 1981 до 1986 г. е районен съдия и председател на районния съд в Костинброд

– От 1986 до 1993 г. е съдия в Софийския окръжен съд

– От 1993 до 1996 г. е съдия във Върховния съд

– От 1996 г. е съдия във Върховния административен съд, а от 2004 г. е негов зам.-председател

– Била е член на Съвета по законодателство към 40-ото народно събрание

– През 2009 г. е избрана за съдия в Конституционния съд

– На 20 март бе избрана за председател на ЦИК

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar