„Делото е известно още като „аферата Карачи“ и един дълъг сериал от политико–криминални схеми“, посочи в „Преди всички“ Стефан Манов за започналия процес срещу бившия премиер на Франция Едуар Баладюр по обвинение в незаконно финансиране на кампанията му на президентските избори през 1995 година.

Да припомним, че освен него, за съучастие е обвинен и министърът на отбраната тогава Франсоа Леотар. Баладюр , който е 91 години, е съден по обвинения, че е използвал рушвети по сделки с оръжия през 90-те години, за да финансира кандидат-президентска кампания.

Така Баладюр се присъединява към дълъг списък с висши френски политици, преследвани за предполагаеми финансови нарушения, включително бившия президент Никола Саркози и неговия предшественик Жак Ширак.

„Събитията започват през 2002 година с тежък атентат в пакистанския град Карачи срещу автобус, превозващ френски инженери, отишли в Пакистан, за да стартират строежа на подводниците, които Франция продава на Пакистан 1994 година. Сделката е за над 800 млн. евро, тогава Франция продава и фрегати на Саудитска Арабия на стойност 3 млрд.евро.

Този атентат първоначално се свързва с „Ал Кайда“, в серията от атентати след 11 септември, но разследващите достигат към 2011 година за връзка с предизборната кампания на Едуар Баладюр през 1995 година.“ Това разказа Стефан Манов.

„Тогава на власт във Франция е десницата, но президент е социалистът Франсоа Митеран. Министър-председател е Едуар Баладюр, а лидер на десницата е Жак Ширак, който е и кмет на Париж. Тяхната договорка е Ширак да бъде кандидат за президент, а Баладюр да осигури минитър–преседателстването. Той обаче е много популярен и без подкрепа и решава сам да се кандидатира, без подкрепа на своята партия и без да има финансиране.

Тогава му идва наум в сделката за подводниците и фрегатите да включи и арабски посредници на които се дава огромната сума от 33 млн. евро, платени в 85 на сто от сумата, което е нещо нереално. Сделката е била на финала и от посредници не е имало нужда.“ Това разказа още Манов.

„Идеята е била тези посредници да върнат част от тези комисионни, (тогава това е било да има такива законни комисиони), сега са прекратени тези практики, но незаконното е включването на посредниците в сделката в последния момент – защото те са се ангажирали очевидно да върнат тези комисиони в кампанията на Баладюр. В последствие се разкрива, че по сметката на предизборната кампания са внесени 10 млн. франка“, допълни Манов.

„На първа инстанция вече са осъдени 6 души – шефове на кабинети тогава. Следите водят и към Саркози, който тогава е бил финансов министър – че е позволил създаването на фирми в Люксембург за преминаване на средствата.

Разследването се води от независим разследващ съдия – защото става дума за крупен процес. Това е много важно. Защото близките на убитите в атентата инженери не са спирали да изискват следствени процедури – във френския наказателен процес гражданската страна има това право. Има функциониране на делото. В момента пледоариите завършиха и съдът заседава, за да реши какво да бъде наказанието. Искането е за една година условно за Баладюр и две години за Франсоа Леотар“, това каза още Манов.

По думите му все още не е търсена отговорност от френските политици за загиналите инженери при атентата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar