Ден преди едно от последните заседания по делото срещу Иванчева на маса в заведение до пазара в столичния кв. „Младост 4“ седят двама мъже. Това са Петко Дългеров, подсъдим заедно с бившата кметица като посредник за подкупа, и Стефан Дичев, видя човек на „24 часа“. Дичев е четвъртият арестуван на 17 април, когато с белязаните пари светват Иванчева, Петрова и посредника Дюлгеров. Той е в списъка на свидетелите, които трябваше да бъдат разпитани, но е отпаднал от него в хода на процеса. Не стана ясно дали е помогнал на това и други разследвания, или е нямало доказателства за негова съпричастност към престъплението. Според служители в община Младост, които са били свидетели на кметуването на Иванчева, тя е била изключително близка с Дичев, а той я посещавал редовно в кабинета ѝ, за което има и записи от камери. Прекарвали часове наред вътре.

При ареста на 17 април Стефан Дичев е отведен първо в Трето районно управление, където е разпитван за връзките си с Иванчева. По време на разследването двамата са засичани заедно много пъти. В последните месеци преди арестите Иванчева и Дичев дори са пътували на воаяж в чужбина три пъти, последния от които в Париж. По това време разследването на прокуратурата и КПКОНПИ е пред реализация и я чакат да се върне, за да я хванат с подкупа. Иванчева и Дичев обаче изпускат самолета и се налага Биляна Петрова да им купи билети, защото не са имали пари. Няколко дни по-късно тя разказва това на нейни подчинени в община Младост.

На разпита в полицията Дичев е дал информация за връзките си с Иванчева. Твърди, че я засичал случайно в самолетите. Регистрирани са общо три техни съвместни пътувания през последните няколко месеца до 17 април. Той обаче остава само свидетел по делото въпреки ареста в началото. Загадка е защо не е разпитван в съдебна зала. След това Дичев продължава да контактува както с нея, така и с посредника Петко Дюлгеров.

Връзката между двамата е повече от 10-годишна, показа проверка на „24 часа“. Дюлгеров и Дичев са били членове на ГЕРБ до 2010 г. Тогава Петко Дюлгеров е изключен от партията заради съмнения, че върши нарушения като кмет на „Младост“. Същата е и съдбата на Стефан Дичев, разказват запознати с биографията им. Години по-късно Петко Дюлгеров става водещ на предаването „БГ Патриот“ по телевизия „България 24“. Първият му гост е председателят на Национално движение „БГ Патриот“ Петър Харалампиев. Последният беше и председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Сега е в ареста по разследване на КПКОНПИ и Специализираната прокуратура за подкупи по схема за получаване на българско гражданство. Харалампиев беше арестуван 7 месеца след Иванчева, Петрова и Дюлгеров.

Всъщност в последните месеци преди ареста им Стефан Дичев е бил близък както с Петко Дюлгеров, така и с Петър Харалампиев. В редакцията на „24 часа“ има снимки на Дичев и Харалампиев от семинар на „БГ Патриот“ в хотел до София. Събитието е на 21 април – 3 дни след като Дичев е освободен от ареста при акцията за подкупа на Иванчева. Преди това двамата са и в делегация, която пътува до Сърбия през февруари 2018 г. на която присъства и зам.-министър от квотата на „Обединени патриоти“.

Стефан Дичев е пълномощник на фирми, които ударно строят детски площадки в София и особено в кв. „Младост“, докато Иванчева беше кмет. Дружествата са на баща му. Едно от тях има и договор за над 1 млн. лв. за доставка на пейки и кошчета в София, както и за проектирането на парка „Заимов“. Работата там обаче все още не е започнала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar