Старци от пловдивско село молят съда за защита от агресивен племенник. Възрастното семейство било подложено от години на тормоз от младия мъж, с когото делели един двор. След последния скандал, при който племенникът ги заплашил с нож, пенсионерите се обърнали за помощ към фондацията за подпомагане на жертви на насилие „Джендър алтернативи“.

От неправителствената организация им оказали психологическа и юридическа помощ. Пенсионерите разказали на експертите какво са търпели от години. Племенникът им бил местният хулиган в селото им и от него ги били страх всички възрастни хора. Никой не смеел да му се противопостави, тъй като бил много агресивен. Към своите чичо и леля имал претенции за къщата им, въпреки че неговият баща още преди години се отказал от своя дял, прехвърляйки го на роднините си.

„След като ги подгонил с нож, съпрузите се опасяват, че може да се стигне до кървава разправа. Пуснали са жалба в полицията и започват дело срещу племенника за домашно насилие“, каза адвокат Милена Кадиева от „Джендър Алтернативи“. Тя уточни, че възрастното семейство първо трябва да получи от съда заповед за незабавна защита. С този документ се забранява на племенника им да ги доближава. Ако той наруши заповедта, може да бъде арестуван и съден. След като процесът приключи, възрастните хора ще получат заповед за трайна защита, чийто срок според закона е от 3 до 18 месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar