Сръбски граждани протестираха пред Апелативния съд в Белград заради решението, с което бяха оправдани четирима обвиняеми за убийството на журналиста Славко Чурувия преди 25 години навръх Великден.
Протестът бе организиран от журналистически сдружения и неправителствени организации. Протестиращите блокираха движението около съда и носеха плакати с надписи „Когато няма правда, това е тирания“ и „Накажете убийците“. От фондация „Славко Чурувия“ призоваха гражданите да вдигнат огледала, „в които правосъдието да види собственото си лице“. Един от демонстрантите заяви:
„Това е послание, което държавата ни изпраща: журналистите не са защитени. А това, което трябва да разберат гражданите, е, че така и самите те не са защитени“.
Протестиращите държаха огледала, които след това оставиха пред съда. Славко Чурувия бе убит на 11 април 1999 година по време на бомбардировките на НАТО над Съюзна република Югославия пред входа на сградата, в която живееше в центъра на Белград.

Убийците изстреляха 17 куршума в гърба на Чурувия, който бе известен с критиките си към режима на Слободан Милошевич.

Втората съдебна инстанция отмени първоинстанционната присъда, с която обвиняемите четирима мъже от службите за сигурност бяха осъдени на лишаване от свобода и ги оправда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar