Парична гаранция от 6000 лв. Тази мярка определиха магистратите от Военния съд за 32-годишния Димитър Христакиев, който извади пистолет и стреля при спор за паркиране пред гараж в „Кършияка“. Решението ще бъде протестирано, като последната дума за мярката ще има Военно-апелативната прокуратура в София на 2 ноември.

Адв. Бонев, който е защитник на Христакиев, посочи в съда, че клиентът му е реагирал в условията на неизбежна отбрана, а не с мисълта да убива. Той поиска от съда мярка „парична гаранция“, каквато всъщност магистратите постановиха.

Пред съда Христакиев обясни, че е бил нападнат първоначално вербално, след което със силни удари между корема и гърдите.

„Господинът не ме пусна да вляза в колата, а другите хора застанаха зад него. Срещу мен стоеше вербално агресивен и едър, мускулест мъж. Видях, че самата ситуация става сериозна. Казах, че не искам да създавам проблеми. В момента, в който изричах това това, започна да ме удря. Нанесе ми 4-5 удара. Паникьосах се. Помислих, че ако ме събори на земята и всички други ми се нахвърлят, аз съм свършен. Това беше единствената ми реакция, която успях да възпроизведа в състояние на страх и паника. Извадих пистолета и стрелях, без да се целя към когото и да било. Исках просто да спра атаката срещу мен. В момента, в който чух изстрела, ми отне секунда-две, за да разбера какво се случва. Прибрах пистолета, влязох в колата, заключих я, позвъних на тел. 112, оставих пистолета и изчаках полиция“, посочи задържаният военнослужещ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar