Стотици дела на полицаи срещу МВР за допълнително заплащане на нощния труд, приравнен към дневен, са спрени заради противоречивата съдебна практика у нас. Преди повече от година хиляди полицаи, пожарникари и гранични полицаи заведоха дела срещу МВР с искане да им се платят извънредно отработени часове нощен труд, приравнен към часовете дневен. Претенциите са изработените нощни часове да се приравняват към дневни с коефициент 1,143. Всеки един претендира за суми от около 1000 до 2000 лв. Част от съдиите в страната уважаваха исковете на служителите, други ги отхвърляха. Така, след две инстанции, противоречивата съдебна практика доведе до това доста униформени да получат допълнителните пари, други пък – не. За казуса всеки съдебен състав да решава по различен начин еднотипните дела „24 часа“ писа още преди година.
Сега, тези процеси, които още не са приключили окончателно, са спрени. Причината е образувано Преюдициално дело на Съда на Европейския съюз, на основание чл. 267 от Договора за функциониране на Европейския съюз. Преюдициалното запитване е направено от Районен съд -Луковит за тълкуване на Директива на Европейския парламент и на Съвета от 4 ноември 2003 г. за организацията на работното време и съответствието им с националното законодателство.
Съдиите от Луковит питат изисква ли нормалната продължителност на нощния труд на полицаи и пожарникари да е по-кратка от установената нормална продължителност на труда през деня. Вторият въпрос, по който се чака отговор е изисква ли определената в националното право нормална продължителност на нощния труд за работници в частния сектор – 7 часа, да се прилага и за работници в публичния сектор, включително за пожарникари и полицаи.
Третият поставен въпрос е изисква ли националната правна уредба изрично да посочи каква е нормалната продължителност на нощния труд, включително на заетите в публичния сектор.
При отправено преюдициално запитване от един български съд и при висящо съдебно производство пред друг български съд с идентичен предмет, се спират производствата, защото решението на Съда на Европейския съюз ще бъде задължително за всички съдилища в България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar