Служители на ДАНС, НАП и МВР влязоха на проверка в община Пазарджик 2 дни след като кметът Тодор Попов беше спрян за проверка на пътя и отказа да даде проба за алкохол.

От МВР съобщиха, че посещението на служителите там е заради сигнали за закононарушения до вътрешния министър, председателя на ДАНС и директора на НАП.

„В хода на проверката са изискани и предоставени по официален ред материали във връзка със сигналите. Предстои анализ на събраните документи“, казват от МВР.

Минути след началото на работния ден в понеделник автомобили на полицията, ДАНС и данъчните паркираха пред общината и влязоха вътре. Обяснили на кмета Тодор Попов и на общински служители, че идват на проверка по сигнал за финансови нарушения.

„Случващото се днес не е случайно. Явно срещу мен се изпълнява поръчка. Вие си отговорете от кого и защо“, заяви Тодор Попов няколко часа след влизането на службите в общината.

„Проверката е по сигнал за нередности. Проверяват 10 документа, които са публични. Копия от бюджета, актуализации на бюджета и други подобни. И за всичко това са изпратени повече от 30 човека и един фотограф“, съобщи кметът на Пазарджик. Той подчерта, че случващото се не е случайно и целта била да се направи цирк.

Попов обясни, че сред изисканите документи са били копия на дарение от фирмата „Интръст“ ЕООД на Делян Пеевски. Дарението от 700 хил. лв. беше направено през 2020 г. Половината от парите отишли за волейболния клуб, а останалите – за дейности, които дарителят се е съгласил да бъдат извършени.

Случайно или не, преди да бъде спрян от полицията в петък, Тодор Попов прие в кабинета си кандидат-депутата от ДПС Пеевски, за да говорят за развитието на общините в региона.

„Не съм първият, нито последният кмет, когото проверяват“, подчерта Тодор Попов. Той попита риторично какво прави НАП в тази проверка, при положение че общините се проверяват от Сметната палата. Мен ли ще изплашат с тази проверка? Проверяван съм денонощно“, заяви още той.

Тодор Попов разказа също как в петък вечерта му е била отнета шофьорската книжка. Тогава той отказа да бъде тестван с дрегер за употреба на алкохол. Спрян е за проверка, докато пътувал с колата си, на разклона към село Паталеница, където е къщата му.

„Спряха ме полицаи, които не познавам и не са от Пазарджик. Държаха се крайно арогантно и провокативно. Много искаха да дам проби за алкохол и наркотици, но аз ги знам тези номера. Бил съм 5 г. съдия и 10 г. адвокат. Не се връзвам на елементарни схеми. Отказах да дам проби по една причина. Ако бях дал и като ги нагласят, щеше да излезе, че съм с 5 промила алкохол зад волана и съм догоре с наркотици. И какво щеше да последва? Заключват те веднага и не можеш да се оправиш една година. След като отказах и се прибрах вкъщи, два дни обикаляха около дома ми като таласъми – да видят няма ли да седна зад волана“, разказа Tодор Попов.

Той обяви, че чака наказателното си постановление и ще обжалва административното наказание пред съда.

„Направил съм каквото е необходимо и ще се видим в съда“, заяви кметът на Пазарджик. Намекна, че сам си е направил кръвна проба след полицейската проверка, която ще покаже „където трябва“.

В понеделник проверяващите останаха в сградата на община Пазарджик почти през целия ден. Не е ясно какви са резултатите от проверката и дали тя ще продължи през следващите дни.

Тодор Попов е кмет на Пазарджик от 2007 г. и управлява четвърти пореден мандат. На всички избори се е явявал като независим кандидат. От 2003 до 2007 г. беше председател на Общинския съвет на Пазарджик. Преди да влезе в местната власт, е бил съдия и адвокат. През 2015 г. след репортаж на Би Ти Ви за къщата му в село Паталеница беше направена щателна финансова проверка на Попов и съпругата му от НАП и прокуратурата. Нарушения и тогава не бяха открити.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar