Новото правителство на Словакия на премиера Роберт Фицо одобри изменение в Наказателния кодекс на страната, с което се закрива специализираната прокуратура, занимаваща се с най-тежките престъпления и корупцията.

Президентката Зузана Чапутова, опозицията и неправителствени организации се противопоставиха на решението, което според тях противоречи на върховенството на закона.
Одобреното изменение предвижда специализираната прокуратура да преустанови дейността си до 15 януари догодина. Прокурорите от нея ще се преместят под шапката на главния прокурор. За да влезе в сила закриването на специализираната прокуратура, е нужно изменението в Наказателния кодекс да бъде одобрено от парламента и от президента на страната. Зузана Чапутова нарече плановете на правителството за промяна на съдебната система „жалки и опасни“.
Чапутова може да наложи вето върху промените или да ги оспори в Конституционния съд. Управляващата трипартийна коалиция обаче е в състояние да обезсили ветото ѝ, тъй като разполага с мнозинство в парламента.
Роберт Фицо стана премиер на Словакия за четвърти път, след като партията му „Смер – социална демокрация“ спечели парламентарните избори на 30 септември.
Едно от първите решения на кабинета беше спирането на военната помощ за Украйна. Премиерът се обяви и против европейските санкции срещу Русия.
Критиците на Фицо се опасяват, че неговото завръщане на власт може да промени прозападната насока на външната политика на Словакия по примера на Унгария, където премиер е Виктор Орбан.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar