Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство срещу ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив Пламен Моллов. Това съобщи самият той, а от прокуратурата потвърдиха информацията пред „Дневник“.

На 12 юни изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните проф. д-р Христо Даскалов съобщи, че папка, в която е имало купюри от пари, му е дадена от проф. Пламен Моллов по повод проверки, които държавата започна спрямо фирмата „Евролаб 2011“, която осъществяваше фитосанитарен контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“.

Запис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен контрол на „Капитан Андреево“, пък беше изпратен до някои медии от анонимен имейл адрес два дни по-рано. Аудиофайлът бе придружен с обяснението, че е свързан с „неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата“.

Приложен в писмен вид бе и текстът на разговора с обяснението, че събеседниците са шефът на БАБХ Христо Даскалов и лице, наречено „Моллов“, който е описан като „лице, заемало висша публична длъжност по времето на бившите управляващи“. Пламен Моллов е бивш депутат и шеф на БАБХ по време на кабинета „Орешарски“, а през тази година участва в инициативния комитет, който създава партия „Български възход“ на Стефан Янев.

В първата част от записа лицето „Моллов“ се опитва да убеди Даскалов за предимствата на частната организация на границата, колко модерна е лабораторията и усложненията за процеса, които могат да настъпят при едно разбъркване на нещата. Събеседникът на шефа на агенцията казва, че е помолен да сподели, че ще последва благодарност, ако „няма така агресивни действия без да се съобразяват.“ И уверява, че дейността на пункта „няма общо с Таки“.

По информация на „Капитал“ записът е направен през втората половина на януари и срещата се е състояла в колата му. Даскалов разказа за полученото предложение в телевизионно интервю през май. Тогава той не посочи кой е бил събеседникът му и само го описа като човек, с когото се познават от 25 г. и с дълъг административен стаж в държавата.

Моллов пък не се яви на изслушване във връзка с тези информации в парламентарната антикорупционна комисия.

Заместник-административният ръководител и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова коментира за „Дневник“, че след като е проведено разследване досъдебното производство е прекратено.

„Не сме намерили достатъчно доказателства за извършено престъпление. Назначена е компютърно-техническа експертиза на записа, но не можем да влезем в детайли, тъй като постановлението подлежи на контрол“, заяви Петрова.

Тя не посочи точната дата на прекратяване на постановлението, но посочи, че е било скоро.

По повод решението на прокуратурата Моллов коментира, че казусът „Капитан Андреево“ е бил използван като алиби за политическо оцеляване, но се превърнал в управленско фиаско.

„С назначаването на служебното правителство тази пропагандна тема внезапно изпадна от дневния ред на медиите. Без съмнение, ако даден проблем съществува обективно, той не може да изчезне за ден от смяната на един министър с друг. Явно опитите за постигане на демократични цели с болшевишки методи претърпяха провал“, коментира Моллов.

Той се пита защо е бил избран за мишена на „нечистоплътна атака“. Свързва го с това, че е ангажиран с реализацията на един от големите международни образователни проекти в България, без да дава подробности.

Антикорупционната комисия го проверява

През август бившият депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев съобщи, че Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверява за конфликт на интереси Моллов.

Мирчев уточнява, че причината за проверката на КПКОНПИ е, че в средата на 2020 г. назначено от Пламен Моллов длъжностно лице в УХТ, след неуспешна процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), изпраща покана за пряко договаряне към фирма „Люпеан“ за 165 хил. лв. без ДДС. В документацията има изискване фирмата да се занимава със строително-ремонтни дейности. В Търговския регистър обаче „Люпеан“ ЕООД няма регистриран такъв предмет на дейност. По данни от СЕБРА от 2020 г. насам „Люпеан“ ЕООД е получила допълнително сума от 71 851 лв. от УХТ.

Едноличен собственик на „Люпеан“ ЕООД е Любен Йочков. Той е и съсобственик на „Монело“ ООД заедно с Неделчо Моллов и Петя Моллова – син и съпруга на ректора на УХТ Пламен Моллов, както и на „Мултихрис“ ООД отново заедно със сина на ректора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar