Парламентът няма капацитет да пренапише Конституцията – такава теза изказа министър-председателят на България в периода 1997 – 2001 г. Иван Костов пред студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на публична лекция на тема „Рисковете пред България“, организирана от Студентско сдружение „Полити“ и Студентскиат дипломатически клуб.

На запитване от студент по право за това дали трябва да има конституционна реформа Костов отговори риторично: „Виждате ли подготвени народни представители, големи имена, специалисти по конституционно право и държавно устройство, които да се занимаят с пренаписването на новия обществен договор? Нямат капацитет“. Според него Конституцията не може да се просто да се преработи като се вземе европейския пример, тъй като трябва да отразява националната специфика и народопсихология.

Иван Костов,

бивш премиер

По думите му „ако пък вземем да се съобразим с този материал и с тия, на които трябва да им се сменя чипа, рискуваме да направим една ретроградна конституция, която няма да ни позволи да вървим напред. Конституцията трябва да носи перспектива и послание за някакво бъдеще, трябва да ни позволи да вървим напред. Боя се, че това един или двама души не могат да го видят. Затова Конституцията се прави от много души и отнема много време“, заяви бившия премиер.

По повод заявката на политическите сили при промените в Конституцията да бъде премахната фигурата на главния прокурор, той заяви, че това е несериозно. Костов разкритикува и идеята съдиите сами да излъчват своите представители във Висшия съдебен съвет.

Делян Пеевски: Вървим към премахване на поста „главен прокурор“

„Цялата власт изтича от народа, народът е парламентът. Как може една гилдия да избира сама себе си – това е безконтролна власт. Народното събрание трябва да има квота във ВСС“, заяви той. Костов бе остър по отношение и на настоящия състав на съвета: „Аз ги гледам как заседават и ме е срам. Какво ще произведат, каква съдебна власт ще олицетворят със своя избор на гилдията. Не са никак лесни решеният свързани с конституцията“, заключи бившия премиер.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar