Коментарът е от профила на автора във „Фейсбук“. Поводът е последното интервю на вътрешния министър Бойко Рашков в предаването на Сашо Диков по тв „Евроком“ и ответната реакция на говорителката на прокуратурата Сийка Милева. В петък вечерта Рашков отговори: „Топло, рано е да стане горещо“ на въпрос на водещия дали висш прокурор с инициали И. Г. попада сред имената на магистратите с имоти или сметки в чужбина. В събота в интервю за „24 часа“ Милева заяви: „Разпространението на подобни неверни и манипулативни твърдения от страна на вътрешния министър г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на „фалшиви новини“.

Според говорителката на главния прокурор, вътрешният министър Рашков осъществявал хибридна пропаганда и разпространявал фалшиви новини покрай недомлъвките имало или нямало висш прокурор с инициали „И. Г.“ в списъка с магистрати с недекларирани имоти и сметки в чужбина.

Всъщност проблемът може да се реши много лесно: ами публикувайте списъците на ДАНС с лицата и информацията за техните недекларирани имоти и наличности по сметки в чужбина. Толкова е просто. Та вие четохте резултати от експлоатация на специални разузнавателни средства (СРС), един списък с имоти не можете да прочетете.

Това по закон е публична информация, която лицата на висши държавни длъжности са длъжни да обявят пред обществото. Няма нищо класифицирано в нея. Ако те не са си изпълнили задължението да си обявят имуществото, който и друг да го направи, няма да наруши нищо и да засегне никого, а ще действа в съответствие с целта на закона – обявява скрита информация, която по естеството си трябва да бъде явна.

Отделен въпрос е, ако информацията на ДАНС за имотите и сметките на лицата в списъците не се основава на данни от регистри и банки, а на слухове (така както например част от известните ми разследвания на Спеца), и се оценява като недостоверна.

За 2 години проверки маститите държавни органи обаче трябва поне да са разбрали истина ли е, или не. Дори и да не са стигнали дотам, ако е истина, то как е придобито това имущество и съответства ли на доходите на лицето от публичната му длъжност, ако няма друг легитимен източник.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Nicholas
Nicholas
30 юни 2021 8:41
Гост

HMRC statistics show that approximately one in ten people in the UK have an offshore This will not be the case if those assets continue to generate foreign income or gains The government is also planning a public beneficial ownership register in 2021 for properties owned by overseas companies and legal entities.

https://www.navyarmyccu.ltd/