• Паслал Желязков

Министър Христо Бозуков подал сигнал, вижда чадър за конкретни фирми

На какво основание е спиран вносът на пилешко месо от Полша, трябва да установи прокуратурата.

Сигнал за заповедите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за спирания внос е подаден от министъра на земеделието Христо Бозуков.

Според него това е ставало под претекст, че е установена салмонела, но всъщност било в полза на определени фирми.

Доклад на инспектората на земеделското министерство показва, че става дума за пратки месо и яйца,

за които е

обявено, че

са заразени

със салмонела

По време на проверката са изискани документи от БАБХ. От тях става ясно, че от 1 януари 2020 г. до 30 септември 2021 г. салмонела при внос на яйца в България от ЕС и трети страни не е установена, но независимо от това пратки са спирани. Само една от тях например е за 10 тона пилешко месо. Според проверката на инспектората заповедите, с които вносът е спиран, са незаконосъобразни. Те са издадени от бившия директор на БАБХ Паскал Желязков, който е наредил от 15 април до 15 юли 2021 г. да се проверяват за салмонела всички пратки пилешко и яйца от трети страни, въпреки че от представените документи става ясно, че

от 2019 г. до

септември

2021 г. няма

случай на

салмонела

През декември 2019 г. на българския пазар бяха пуснати над 100 тона такова месо, а след това агенцията започна да изследва всички пратки от Полша. В резултат на няколко пъти бяха спрени пратки, като общото им количество достига около 155 тона. (Позицията на Паскал Желязков виж в карето.)

В продължение на 6 месеца е проверяван и всеки внос на месо и птичи субпродукти от Полша пак въз основа на заповеди, които били незаконосъобразни, се посочва в доклада. В същото време при вноса и износа на пилешко и яйца от фирмите „Градус – 1“ ЕООД, „Градус 98“ АД, „Жюлив“ ЕООД, „Агроконсулт Инженеринг“ ЕООД, както и „Премиум Фууд България“ ООД случай на салмонела не е открит и

техни пратки

не са били

блокирани,

се твърди в доклада. „24 часа“ потърси компаниите, но до редакционното приключване на броя коментар от тях нямаше.

За яйцата също имало необоснована заповед за проверка, твърдят от инспектората. Тя е от 5 април 2021 г. и гласи, че трябва да се правят проверки на всяка пратка яйца от ЕС и трети страни. Това е ставало до 21 май, като този период съвпадал с празниците по Великден и Гергьовден, когато традиционна има значително по-голямо търсене на яйца.

Наскоро в интервю за „Медиапул“ министър Христо Бозуков посочи, че според него е имало „въздействие в полза на една много известна фирма за производство на пилешко месо и яйца и по този начин се дава възможност на фирмата да си продава стоката в България“. Най-големите производители на пилешко месо в България са „Амета холдинг“ и „Градус“ АД.

Според земеделското министерство българското производство има 55% дял от пазара, а вносното – 45%. Българското производство на птиче месо е 108 хил. тона, а консумацията на пилешко е 22 кг годишно на човек. Вносът е около 100 хил. тона.

Годишните продажби на пилешко

са за около

500 млн. лв.

без ДДС

Има и 300 млн. лв. без ДДС годишни продажби на яйца и 150 млн. лв. на патици.

Що се отнася до яйцата, производството е организирано в 20-25 средно големи ферми в различни региони на страната и в около 50 по-малки. Производителите на патици са концентрирани в две-три области, като 70% от дейността е в 5 по-големи фирми, а 30% – в по-малки.

Бившият шеф на БАБХ Паскал Желязков:

Имаше 53 случая със заразено месо, не е възможно да не бъдат разпоредени мерки

Потърсен от „24 часа“, Паскал Желязков заяви, че са спирани партиди, които наистина са били заразени със салмонела. „Ние разполагаме с документи, нашите лаборатории са сертифицирани“, заяви Желязков и изрази готовност да ги покаже. „Освен това не всяко пиле в една партида е заразено, в една партида от 10 тона може да има едно-единствено пиле, но ние не можем да си затворим очите“.

Желязков разказа, че са получени сигнали от други държави за салмонела в пилешко месо. Това било първото основание за заповедите всяка пратка да бъде проверявана, тъй като директорът има това право.

Проверките при внос на яйца са нещо обичайно при празници, обясни Желязков. Както по Коледа се проверява за африканска чума при свинете, така се прави и с яйцата около Великден. Той подчерта, че БАБХ е колективен орган и заповедите, които се издават, минават през много експерти, преди да бъдат подписани от директора, така че те са имали и законово, и практическо обоснование.

Желязков цитира и писмо, което е получил от БАБХ. В него той открива противоречие, защото се посочвало, че от 1 януари до 30 септември 2020 г. са представени на инспектората документи за 53 случая на различни видове салмонели. В същото време инспекторатът посочвал в доклада, че нямало салмонела.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar