Кметът на Войнягово Тодор Танковски бе задържан днес около 15.00 часа на паркинг на улица „Хан Крум“ в Карлово при акция на Районна прокуратура – Карлово и Районното управление на полицията. Марица.бг първи съобщи за ареста.

Танковски бе заловен със значителна сума пари, които е притежавал неправомерно. Минути по-късно кметът бе изведен от автомобила, полицаи му сложиха белезници. В продължение на около 30-40 минути участващите в операцията, претърсваха колата и броиха парите – банкноти по 50 лева, всяка от които бе снимана и оставяна в отделен плик, засече кореспондентът на „Марица“. През това време Танковски остана с белезници, по-късно подписа протоколите и с полицейската кола бе отведен. Той ще остане ареста 24 часа, срещу него е образувано досъдено производство.

Според поручване на репортера Танковски е взел пари от мъж, разследван за друго престъпление. Все още обаче не е ясно дали банкнотите са „благодарност“ или двамата са си поделили сума от неправомерна дейност. Много е вероятно да става дума за добив на инертни материали край Войнягово, а както „Марица“ писа преди седмица, за такава дейност бе задържано лице край село Столетово.
Тодор Танковски бе избран за кмет на Войнягово през окомври 2015 година и бе най-младия кмет в Пловдивска област, тогава бе едва на 22 години, все още студент в Акдемията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

В началото на тази година административна проверка на община Карлово е уличила кмета на Войнягово в злоупотреба с общински средства. Танковски представил фактури за материали за извършени ремонти в кметството. Проверка на общинскта администрация обаче констатирала, че такива материали на стойност 1800 лева не са вложени в ремонта. Затова има санкция за начет и е от началото на месец май в ход процедура за възстановяване на парите , на Тодор Танковски се удържат ежемесечно по 300 лева от заплатата.

В селото на Тодор Танковски все още не знаят за ареста му. Кметовете на селата не са общински служители, те се избират пряко, припомниха вещи в местното управление. Танковски бе издигнат за кандидат за кмет от инициативен комитет и не е обвързан с политически партии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar