Няма нито едно доказателство, дори и хипотетично, че свидетелите се страхуват от кмета на Несебър. Това обяви в неделя вечерта специализираният съд, който отказа да отстрани временно от длъжност Николай Димитров.

Самият той посрещна Йордановден на работа. Според местни хора лично наблюдавал ритуала за спасяването на богоявленския кръст, хвърлен в морето край Стария град в Несебър.

В петък Специализираната прокуратура поиска Димитров временно да бъде отстранен от поста. Аргументът бе, че кметът е работодател на общинските фирми и можел да повлияе на свидетелите. Те пък се трудели предимно в такива дружества.

Според събраните доказателства обаче

свидетелите

не са подчинени

на Николай

Димитров

Затова той не можел да ги накара да си променят показанията. Включително основният свидетел Димитър Балинов, по чиито твърдения започна разследването, е отдавна бивш служител в общинска фирма.

Освен това свидетелите вече били разпитани, някои дали показания и пред съдия.

Магистратите обръщат внимание и че на Димитров е повдигнато обвинение за престъпление, за което се твърди, че е извършил като кандидат за кмет, а не като кмет. А според НПК отстраняване от длъжност се иска, когато има данни за извършено престъпление във връзка с работата. Още при задържането на Димитров адвокати коментираха, че не може да се иска отстраняването му, защото обвинението не е свързано с кметската работа.

Решението на специализирания съд не е окончателно. Ако прокуратурата протестира, предстои да се произнесе и апелативният спецсъд.

Димитров бе арестуван на 23 октомври, броени дни преди първия тур на местните избори. Обвинен беше за лидер на престъпна група за купуване на гласове. Освен него бяха задържани още 4-ма – 3-ма кандидати за общински съветници и един кандидат-кмет на Св. Влас. Любопитното е, че са от различни политически листи.

Прокуратурата твърди, че са искали да набавят 400 гласа и се обърнали към Димитър Балинов да им ги осигури. Той пък съобщил в ДАНС.

Четири дни след задържането си Димитров спечели местния вот за четвърти път с 8081 гласа.

След двумесечен арест той бе освободен на 27 декември 2019 г. срещу парична гаранция от 50 хил. лв. и посрещна новогодишните празници у дома със семейството си.

От 2 януари, когато беше първият работен ден на новата година,

той пое

управлението

на морската

община

и всеки ден ходи

в кабинета си

Нито кметът, нито адвокатът му Петър Атанасов отговаряха в понеделник на опитите ни да се свържем с тях.

Близки на Николай Димитров довериха, че той умишлено избягвал коментари, тъй като всичко по темата за ареста казал на първата сесия на общинския съвет в Несебър на 11 ноември миналата година.

Тогава кметът бе доведен под конвой и с белезници в морския град. Десетки жители на Несебър пък го очакваха пред общината, за да го подкрепят. Веднага след клетвата Димитров заяви: „Благодаря на моите съграждани, че не се подадоха на тази провокация, на тази гнусна интрига и по достойнство оцениха работата ми и тази на моя екип. Не пожелавам на никого да изтърпи това, което изтърпяваме аз и моето семейство… Аз мога да гледам хората в очите, но друг е въпросът вие можете ли да ме гледате в очите“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar