Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев потвърди факт, отдавна коментиран в критичните на властта медии – цели райони в страната са феодализирани и се управляват от кметовете на управляващата коалиция на шуробаджанашки принцип.

Прокурорът стигна до откровението по повод въпроси на журналисти за оставения на поста му кмет на Септември от ГЕРБ Марин Рачев, за когото разследващите твърдят, че има опасност да влияе на свидетелите, които са негови подчинени.

„За всички е ясно, че има малки градове, които са взети „на концесия“, да го кажа по този начин. Които представляват своего рода феодални владения. Има усещане за несправедливост в българското общество“, каза Гешев.

Той обрисува мрачна картина: „На местно ниво съществуват обвързаности между местната власт в лицето на кметовете, между местните структури на централната власт, между кметовете и представители на съдебната власт – най-малкото те участват в съвместни банкети всяка година. Ясно е, че част от проблема са, ако щете, и личните отношения на местно ниво.“

Шефът на спецпрокуратурата беше подразнен от въпрос дали прокуратурата и МВР не са виновни за ситуацията с бездействието си. „Ако ви кажа, че прокуратурата е идеална, ще ви излъжа. Но ако ви кажа, че и съдът е идеален, също ще ви излъжа. Значи безгрешни хора няма. Казват, че Господ е безгрешен, но това пак е субективно мнение“, заяви той.

ШЕГА

На въпрос дали 3 г. затвор е достатъчно наказание за лидер на наркогрупа по повод поредното споразумение на прокуратурата, Гешев отговори: „Никога не е достатъчно, естествено, че аз искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България. Шегувам се, шегувам се. Но като се задават такива въпроси, поинтересувайте се за осъдителните присъди за такъв род дела какъв размер са, сравнете ги и тогава може да зададете компетентен въпрос. Това е един от най-добрите резултати въобще на прокуратурата по такъв тип дела“. Според него споразумението е по-добрият вариант от оправдателна присъда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar