Кметът на Свищов Генчо Генчев пое управлението на общинската болница в града и ще трябва да измъква здравното заведение от патовата ситуация с отлив на пациенти, дългове и стабилизиране на медицинската структура.

До ситуацията се стигна, след като управителят на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ ЕООД д-р Венцислав Михов подаде оставка. В нея, твърди се, под натиск, болничният шеф настоя да бъде освободен веднага – от 26 януари 2018 г.

Мотивите са, че липсва подкрепа от страна на община Свищов за оптимизиране на дейността и за осъществяване на предприетите мерки от ръководството на болницата за стабилизиране. Той каза, че от година и половина е

бил подложен на

системен натиск

от персонала,

който го

саботирал

„Най-големият проблем бе отношението на колегите към пациентите. Когато гражданите непрекъснато ти казват: „Тук в началото, като ни приемаха, имаше лекар, но докато ни изписаха, лекар не ни е погледнал. Повече в тази болница няма да влезем!“, значи пациентите бягат“, обясни д-р Михов.

Подалият оставка шеф на свищовската болница даде пример и с 50-годишен мъж, който бил с инфаркт и два часа стоял в коридора, не искали да му направят кардиограма. Дори бившият зам-здравен министър д-р Ваньо Шарков не успял да ги накара.

Бившият шеф отбеляза, че за последните 10-15 години пациентите са били 3 пъти по-малко, отколкото в болницата в град като Бяла.

„Ние имаме 128 хиляди лв. месечен лимит. От май месец досега се изпълняват под 100 хиляди лв. В Бяла имат 280-300 хиляди лимит и го изпълняват“, посочи цифри за сравнение д-р Михов. Напрежението между шеф и персонал ескалирало, след като

медиците

заплашили с

колективна

оставка,

ако управителят не бъде сменен.

Общинският съвет на своя сесия освободи д-р Михов, а до избиране на нов управител болницата ще се представлява от кмета на Свищов Генчо Генчев. Той реши да поеме управлението, като увери, че въпреки проблемите към този момент няма опасност тя да затвори врати.

Тъкмо скандалът изглеждаше туширан, когато нападение срещу местен медик в събота вечерта отново фокусира вниманието върху проблемите на болницата. Отмъщение от близки на починал наскоро пациент в лечебницата в Свищов е основната версия за нападението над д-р Иво Караджов, специалист по вътрешни болести. Той бил издебнат и пребит около 19 часа, малко преди да застъпи нощна смяна във вътрешното отделение на болницата.

„Преди няколко дни са били спукани и гумите на колата му. Сега

млад мъж го е

изненадал в гръб

пред болницата

Бил е нокаутиран с два юмручни удара, лекарят не е разпознал нападателя“, разказа кметът Генчо Генчев.

След саморазправата д-р Караджов е настанен в отделението по неврология.

Пострадалият лекар е с контузии по лицето и с комоцио, но е стабилизиран. Колегите му са подали сигнал в полицията. Той е контактен и вече е разпитан от разследващите. Предполага се, че побоят е свързан с работата му.

„Д-р Михов много лесно прехвърля топката, но до онзиден при мен висяха 5 заявления за напускане от лекари, включително и от набития доктор. Благодарение на това, че той вече не е управител, отделенията функционират нормално, медиците работят, а заявленията са оттеглени“, каза кметът. Той допълни, че общинският съвет в Свищов е гласувал още в понеделник да подпише договор с лекар, който да отговаря за медицинските дейности до провеждането на конкурс.

„В момента се водят преговори, но за да спазим закона, човекът, който ще бъде назначен, трябва да има специалност „Здравен мениджмънт“, обясни Генчев. На 30 януари пък се свиква извънредна сесия на общинския съвет в Свищов за обявяване на конкурс за нов болничен шеф. Той трябва да бъде проведен до 3 месеца след вземането на решението.

Междувременно задълженията на здравното заведение са под 500 хил. лв. На последната сесия за 2017 г. общинарите отпуснаха поредната финансова помощ на лечебницата от 30 хиляди лв. за покриване на неразплатени задължения за просрочени доставки на гориво.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar