Проф. Костадин Ангелов съди Стойчо Кацаров за клевета. Гражданският иск е за 100 000 лева, показа проверка на „24 часа“.

Делото на бившия здравен министър срещу наследилия го на поста като служебен е в Софийския градски съд. По него има определение и разпореждане на съдията докладчик от 20 януари. Съдът е допуснал предварително обезпечение на иска и е наложил запор на банковите сметки на Кацаров. Делото не е започнало по същество.

Потърсен за коментар, проф. Ангелов каза: „Да, вярно е. Ще съдя всеки, който използва неистини, за да клевети и петни името ми.“ Той не уточни за какво точно е завел иска, но най-вероятно става дума за обвиненията на Кацаров от 9 септември 2021.

Тогава той обяви в парламентарните кулоари, че отговорност за състоянието на Александровска болница носи лично предишният ѝ директор Костадин Ангелов. Дори се закани да иска срещу бившето ръководство на лечебното заведение да се заведе регресивен иск. „Безогледно са харчени пари, трупани са дългове. Разбира се, че ще бъде сезирана (прокуратурата)“, казва още Кацаров тогава. Малко преди това МЗ обяви одитен доклад за „Александровска“, според който тя е натрупала над 10,5 млн. лв. дългове от януари 2019 до юни 2020 г. – периода, в който я управлява проф. Ангелов. А от встъпването му в длъжност като директор през 2013 г. била с близо 70 млн. лв. загуби.

Изнесеният доклад е саморазправа с политически опонент, отвърна професорът. И обясни, че когато я поема, болницата вече е имала загуби от близо 30 млн. Натрупаните впоследствие са заради ремонт и обновяване на сградите. Но в края на 2020 г. оставя болницата с над 77 млн. лв. приходи, а просрочените задължения свил наполовина.

Ангелов обвини Кацаров в личен конфликт. Разказа, че жена му работела в „Александровска“. През 2019 г. поискала по-висока заплата, но ѝ било отказано и тогава по думите на депутата от ГЕРБ Кацаров му заявил, че ще има проблеми. Ангелов свърза войната срещу себе си и с лобирането на Кацаров за нова частна болница край София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar