Съд в Ню Йорк ще разгледа иск от името на слоницата Хепи, която живее в зоопарка в Бронкс. Искът е заведен от активисти за правата на животните от фонда Nonhuman Rights Project („Проект за правата на не-хора“).

Това е уникален случай в историята, когато съд ще разгледа иск, подаден не от името на човек. Активистите от 2018 г. се опитват да заведат дело от името на Хепи, но досега всички съдилища са ги отхвърлили.

Историята на слона е публикувана от портала Curbed през март. Животното е докарано в зоопарка през 70-те години на миналия век. Сега Хепи живее в отделно заграждение с площ от около 8 000 квадратни метра. Служителите на зоологическата градина били принудени да я отделят от слоницата Пеги, защото често враждували.

Активистите смятат, че държането в заграждение нарушава правата на слоницата. Те настояват съдът да постанови преместването на Хепи в специален резерват. Защитниците на правата на животните се надяват слоницата да се превърне в първото животно в света, чието право на свобода ще бъде гарантирано в съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar