Словашки съд произнесе присъда от 23 г. лишаване от свобода на бившия професионален войник Мирослав Марчек, който се призна за виновен за жестокото убийство на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и на приятелката му, събщи Би Би Си. Двамата бяха открити мъртви в къщата им в края на февруари 2018 г. край столицата Братислава. Прокуратурата настояваше за присъда от 25 г. затвор за Марчек и обяви, че ще обжалва.

Съдът в западния град Пежинок произнесе решението си в отсъствието на Марчек, който по време на заседание през януари призна, че е застрелял Куцяк и приятелката му. „Почуках на вратата. Куцяк отвори, застрелях го в гърдите… За съжаление видях, че има още един човек. Жената изтича в кухнята и я застрелях там“, разказа тогава той. От подсъдимата скамейка 37-годишният Мирослав Марчек се извини на семействата на жертвите. „Видях по телевизията болката им и това ме накара да разкажа какво стана… Съжалявам, но не мога да променя случилото се“, каза още той.

Ян Куцяк разследваше корупционни схеми, в който се смята, че е замесен и бившият премиер на Словакия Роберт Фицо. Той подаде оставка под натиск на непрекъснати протести след жестокото убийство, което потресе и ЕС. Според прокуратурата поръчител на престъплението e богаташът Мариян Кочнер, смятан за прилближен на Фицо. Кочнер е арестуван, но няма присъда. Делото срещу него е различно от това срещу Марчек. Кочнер категорично отхвърля обвиненията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar