Специално звено на словашката полиция арестува днес трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

Полицията съобщи във Фейсбук, че срещу други шест лица е възбудено наказателно производство.

Според медийни информации арестуваните са съдията – административен ръководител на съда в Жилина, председател на друг окръжен съд и съдия, който вече е пенсиониран, предаде БТА.

След убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му през февруари 2018 г. полицията разследва корупционни мрежи в съдебната власт.

Смята се, че милионерът Мариан Кочнер, обвинен в поръчителство на убийството, систематично е подкупвал и изнудвал съдии и прокурори, за да си осигури оправдателни присъди по многото дела за измами срещу него.

Убийството на Куциак и последвалото разследване хвърлиха светлина върху други корупционни случаи в съдебната система.

През март бяха арестувани 13 съдии, сред които бившият държавен секретар по правосъдие Моника Янковска. Смята се, че тя е манипулирала съдебни производства в интерес на Кочнер.

На 3 септември Кочнер изненадващо беше оправдан по обвинението, че е поръчал убийството на Куциак, който разследваше „мътните сделки“ на милионера и други случаи на корупция.

Убийството на Куциак и приятелката му провокира масови демонстрации, довели до падането на тогавашното правителство. Оневиняването на Кочнер поради липса на достатъчно доказателства предизвика международно възмущение, но присъдата не е окончателна, тъй като прокурорът внесе протест.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar