Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и собственик на „Нова броудкастинг груп“ Кирил Домусчиев заяви във Фейсбук, че ще заведе дело за клевета срещу Васил Божков. Реакцията му дойде няколко часа, след като обвиняемият бизнесмен написа също в социалната мрежа, че Домусчиев и депутатът от ДПС Делян Пеевски „се свързват с трафик на забранени вещества и контрабанда от години“.

„Бойко и Гешев изглеждат слепи и за двамата. Наглостта им стигна дотам, че да променят Конституцията на Република България, за да защитят Шиши и Киро. Когато премиер и главен прокурор прикриват и защитават замесени в нелегален трафик лица, това е ясен признак, че държавата е управлявана от мафията“, заяви Божков.

Няколко часа по-късно това Домусчиев отговори във Фейсбук, че е видял „безпрецедентните опити на обвиняемия Васил Божков и свързаните с него сайтове за фалшиви новини за дискредитиране на моята личност и бизнес“. И посочи, че ще предприеме „всички допустими от действащото законодателство действия и мерки срещу всеки, който тиражира и разпространява лъжи и клевети, свързани с моето име“.

Домусчиев посочи също, че „в името на личното ми достойнство, чест и авторитет“ е подал сигнал до ГДБОП-МВР за разследване. Той обаче не уточнява за какво е сигналът. От пресцентъра на вътрешното министерство обясниха, пред „Дневник“, че не могат да потвърдят или пък да отрекат, че такъв сигнал има. Причината е, че на ден били внасяни стотици сигнали, а този на Домусчиев не се различавал по нищо тези на останалите граждани.

Това е нов епизод от войната между двамата, водена основно през социалните мрежи. Началото беше поставено в средата на май, когато укриващият се в Дубай Божков представи паметна записка, подписана от него и Домусчиев, според която той поема ангажимент да плаща за реклама в „Нова телевизия“ по около 20 милиона лева годишно, а срещу това ще получава „пълен съпорт“ от държавата за хазартния си бизнес.Почти веднага Домусчиев на практика потвърди за споразумението. Тогава двамата влязоха в детайл с разменени данни и обвинения за търговските взаимоотношения между „Нова телевизия“ и „Национална лотария“.

Сега Домусчиев добавя, че „Нова телевизия“ е неудобна за Божков. „Тя служи единствено на зрителите, в името на които „Нова“ ще продължи да бъде лидер сред българските медии с прозрачната си новинарска политика, с най-атрактивните телевизионни шоу програми, с най-интересните и нови български сериали. „Нова“ и всички останали мои бизнеси са създадени и работят законосъобразно. Това винаги е било така и ще бъде и занапред“, допълва бизнесменът.

„Дневник“ опита да се свърже с него за допълнителни въпроси, но Домусчиев не отговаря на мобилния си телефон. Пеевски не е реагирал по темата публично.

В друга социална мрежа – Инстаграм, Божков, който използва този начин за разпространение на информация, новини и коментари откакто се укрива в Дубай, публикува към същия текст с твърднения за Домусчиев и Пеевски и снимка. Той не споменава каква е, а на нея се вижда откъс от текст на английски език, в който се споменават имената на Пеевски, Домусчиев и негова компания и американската служба за борба с наркотиците DEA. Проверка в интернет, показва, че през уикенда снимката е публикувана в анонимни сайтове, но няма никакво потвърждение за автентичността на разпространявания откъс.

Дълго време в разкритията си и сигнал до институциите, че е плащал такса „помагане“ към властта Божков атакуваше основно премиера Борисов и вече бившия финансов министър Владислав Горанов и понякога други близки до тях, участвали по твърденията му в схемата. От време на време той реагира и срещу Пеевски, а в „Туитър“ често задава въпроси или иронизира главния прокурор, но отдавна не беше споменавал Домусчиев. Често след негови публикации в социалните мрежи, следва акция на прокуратурата срещу негови служители или партньори.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar