България се размина с трагедия от мащаба на дискотека „Индиго“ благодарение на професионализма и самообладанието на работещите в болница „Пирогов“. Призори в сряда там избухна пожар.

Една от версиите, по които се работи, е, че огънят може да е тръгнал от изтървана цигара на болен, който пушел в леглото си. На тази база се предполага, че гърми маркуч за подаване на кислород, с който се подпомага дишането на лежащо болните.

На взрива първи реагира дежурният лекар на горния етаж и слиза да разбере какво става. Д-р Даниел Петров открива горящите тела и затрупан от отломки пациент в съседна стая. Лекарят изпраща санитарка от екипа си да звъни на спешния номер.

Идва пожарната и започва евакуация на лежащо болните. В това време болните от по-горните етажи са готови да хукнат надолу по етажите, виждайки, че под тях гори. Благодарение на хладнокръвието и опита си в екстремни ситуации лекарите от болницата успяват да овладеят паниката и да предотвратят сблъсък на бягащи хора, който евентуално би повторил масовата смърт от дискотека „Индиго“. В това време по стълбите на болницита изнасят с носилки лежащо болните.

Стабилно е състоянието на 32-мата пациенти на „Пирогов“, които са били евакуирани и настанени веднага в други стаи след нощния пожар във Второ вътрешно отделение на спешната болница.

Двама пациенти – мъже на 55 г. и 68 г., са загинали при взрива. Голяма част от болните в това отделение имат дихателни проблеми и за тях се осигурявала кислородна терапия. На тази основа в първите часове след инцидента се тиражира и версия за взрив на кислородна бутилка.

„Няма никакви

газови бутилки и

съмнение за

неизправност

на газовата система – обясни за „24 часа“ зам.-директорът на болницата проф. Николай Габровски. – Постоянно проверявани са. Има външна фирма, която всеки месец прави проверка. Имаме и техническо лице, което всеки ден проверява медицинските газове. Всичко е изключително стриктно следено. Не може да се говори за инцидент с газовата система сама по себе си. Не бих коментирал версии за причините за инцидента, но съдействаме на всички органи, ангажирани с разследването.“

Болницата не спря да приема пациенти нито за минута вчера. За известно време затруднена беше единствено работата на противошоковата зала, каза проф. д-р Николай Габровски.

Пожарът е станал в 3,56 часа. Според източници на „24 часа“ по-възрастният от починалите мъже е бил в кома. Другият бил настанен в болницата с тежки чернодробни проблеми. Смята се, че той е запалил цигара, а след това е заспал. Заради силното овъгляване на тялото на мъжа водещата версия е, че е изпуснал горящия фас в леглото си. От него се запалили завивките, а пламъците се разпрострели бързо. Версията се подкрепя от свидетелски показания на болни от други стаи, които чули викове. Секунди по-късно последвали гърмежи от маркуча, с който системата за кислород е подавала въздуха на един от мъжете в стаята. Първи на мястото се озовал дежурният лекар д-р Даниел Петров.

Само 5 минути след него пристигнали и 8 екипа пожарникари, един аварийно спасителен екип, 2 автомеханични стълби и 4 линейки.

Пламъците били

загасени за

20 минути

През това време огнеборците успели да евакуират и 32-ма души от отделението, което е било с пълен капацитет от 80 легла. Над 30 били леко постадали, повечето леко обгазени, но според близки имало и такива с малки изгаряния.

Екипите на пожарната и Спешна помощ останаха в „Пирогов“ до сутринта, а лично проф. Габровски им благодари и посочи, че ако не са били бързите действия на екипите и пожарникарите, е щяло да има много повече пострадали.

Не е ясно дали двамата мъже са починали от пламъците или от задушаване, но стените на стаята бяха доста опушени, видя репортер на „24 часа“.

Починалите мъже – Димитър Ангелов и Кольо Михайлов, били толкова овъглени, че са изпратени в моргата като неидентифицирани. Назначени са ДНК експертизи, които да потвърдят самоличността им“, обясни висш прокурор. Той посочи, че това е стандартна процедура при подобни случаи.

Първоначално се появиха информации и за рухнала цяла стена, но те бяха опровергани. Версията за проблем с електрическата система пък е с малка степен на вероятност, защото след обстоен преглед се оказало, че никъде няма следи от късо съединение, а само поражения от пламъците.

Вътрешният и здравният министър Младен Маринов и Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев лично се запознаха рано сутрината със ситуацията.

„Пирогов“ не спря да работи. Свикнали сме да работим в извънредни условия“, каза проф. Габровски.

„Всички се

обединиха,

просто е

невероятно

Пълна подкрепа оказаха и Столичната община и кметът Йорданка Фандъкова. Намерихме бърза реакция и съпричастност от всички институции. За щастие големите щети са само в стаята на взрива“, допълни проф. Габровски.

„Що се отнася до сградата – тя е един голям проблем. Имайте предвид, че през годините нееднократно са правени ремонти. Ние сме правили каквото е възможно за реновиране, но няма цялостно решение за „Пирогов“. Ако не беше своевременната реакция на пожарната и други институции, можеше да сме свидетели на трагедия, за която не искам да си помисля“, допълни още той. И посочи, че е

пусната гореща

линия, за да

имат хората

информация

дали техните близки са пострадали или не. С роднините на всички, които са били по някаква степен потърпевши от инцидента, вече е разговаряно.

Били взети мерки и за медиците, станали свидетели на трагедията. „Екип от психолози започна работа с колегите. Те ще имат нужда да се съвземат“, добави професорът.

„Изключена е възможността това да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура“, каза шефът на МВР Младен Маринов. Предстои да бъде направена цялостна инспекция на сградата.

„Взети са всички необходими мерки. Няма опасност за живота на пациентите“, добави здравният министър Кирил Ананиев. „Пряко застрашен е бил животът на 80 души. Екипите на МВР са действали своевременно“, каза още той. Ананиев добави, че други болници са искали да помогнат на „Пирогов“, но екипът на болницата се е справил сам с помощта на пожарната, Спешна помощ и полицията.

Всички пациенти са в добро общо състояние, въпреки това на по-тежко болните са назначени допълнителни изследвания.

Очевидец: Единият пушеше в стаята

Единият мъж пушеше по коридора и в стаята си. Сигурен съм, че той е причинил пожара. Това разказа мъж, който лежи във Второ вътрешно отделение на „Пирогов“.

Той посочи, че повечето пациенти излизали да пушат на двора. Имало случаи и да задоволяват никотиновия си глад на балкона на една от лекарските стаи. Димитър Ангелов обаче винаги пушел по коридорите и в стаята си.

„Аз спях, когато са тръгнали пламъците. Чух гърмеж и се уплаших много. Тръгнах да ставам и видях в коридора суматоха“, посочи пациентът. Наложило се да помага на дежурния лекар и сестра да изнесат трудноподвижен пациент.

„Впечатли ме колко професионално и спокойно медиците му обясниха, че се налага да го преместят заради възникнал инцидент“, сподели впечатленията си мъжът.

Той добави, че не е изненадан от трагедията. „Състоянието на отделението е трагично. Има дървеници във всички стаи“, възмути се човекът.

„Като изляза навън, виждам, че в урологията има скоро ремонтирано крило. Чудя се дали пациентите на отделението по вътрешни болести не са повече, защото в крайна сметка говорим за по-голям брой болести“, аргументира се мъжът. И бе категоричен, че в другите медицински заведения ситуацията далеч не е по-добра.

Проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“: Всички евакуирани пациенти са добре, никой не е увреден

 

В риск са били 80 души, поздравления за екипите, които не допуснаха трагедия от друг мащаб

Искам да успокоя близките на пациентите, че никой от евакуираните болни не е увреден или засегнат от инцидента. Всички оплаквания, които е имало при някои през деня, са били временни и до вечерта са отшумели.

Екипите в болницата са действали изключително бързо и професионално през нощтта, никой не се е поддал на страх или паника. Благодарение на това не сме свидетели на трагедия от друг мащаб. На практика е бил заплашен животът на 80 души.

Хиляди благодарности и на МВР, на огнеборците, на Столична община, на община „Красно село“, на колегите, които предложиха помощ – началникът на ВМА проф. Мутафчийски още в 5,30 часа дойде в „Пирогов“, БЧК увериха, че при нужда са насреща. Всички институции показаха загриженост и готовност да съдействат. Министрите на здраевопазването и на вътрешните работи Кирил Ананиев и Младен Маринов бяха в болницата още призори. Видя се, че сме способни на пълна мобилизация, жалко е, че успяваме да се обединим с такава всеотдайност само по тъжни поводи. Но е факт, че сега се случи.

Най-вече поздравления към колегите и екипите, които не са се поддали по никакъв начин на страх и колебание. Благодарение на действията им в момента на инцидента и след него „Пирогов“ работи в пълния си обем дейности.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar