Дирекция „Национален и строителен контрол“ (ДНСК) обяви вчера, че започва процедура по спиране на строежа на небостъргача „Златен век“ на фирма „Артекс“, станала известна с евтини сделки с български политици. Въпреки че миналата седмица не намери достатъчно аргументи за спиране на строежа, дирекцията вчера се задейства светкавично малко след като премиерът Бойко Борисов ултимативно нареди след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова ДНСК да изпълни правомощията си. Съобщението на строителния контрол все още е доста обтекаемо. В него става дума за засечени нарушения, но заповед за цялостно спиране на строежа би могло да има едва „след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение“.

В причините, които изтъкват от ДНСК, всъщност няма нови факти извън тези, оповестени в края на миналата седмица на брифинг от шефа на дирекцията Иван Несторов и неговия заместник Петър Духлински. В съобщението са цитирани същите неточности, които ДНСК изложи и обяви, че заради тях частично спират строителството.

Единият проблем е с автомобилните платформи и съоръжения, чрез които трябва да се осигури паркирането в гаражите под сградата. При тях липсват предвидените по проект отвори. Освен това сградата не е обезопасена с предпазна мрежа и има опасност от падащи предмети. В съседния поземлен имот, собственост на същия възложител, контролът установил, че няма укрепване на изкоп с дълбочина 15 метра, което може да представлява опасност от инциденти. Проверките били направени на 20 и 26 март.

На срещата при премиера вчера кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло. Миналата седмица обаче ДНСК не откри проблем и с разрешителното на небостъргача, като Несторов заяви, че според него сградата „не може да бъде обявена за незаконна“, защото имала „редовно издадени строителни книжа“.

Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова да бъдат предприети мерки за спиране на строителството на небостъргача. „Убедена съм, че строителството не трябва да продължава, докато съдът не се произнесе еднозначно за валидността на строителните книжа“, написа по-късно кметът във Фейсбук. Аврамова от своя страна заяви, че след проверката на ДНСК са открити съществени отклонения при строителството, които дават основания за спиране на строежа.

АТАКИ

Седем протеста бяха проведени досега от гражданите на квартал „Лозенец“, където е строежът на небостъргача, като първият бе още през лятото на 2017 г., когато започна изграждането. Дни след изтичане на разрешителното за строеж на фирмата, която гради „Златен век“, на 27 ноември 2017 г. инициативният комитет „Лозенец“ праща сигнал до Регионалната дирекция за Национален строителен контрол – София, по-късно и до главния архитект на столицата Здравко Здравков, а миналата година и до Цветан Цветанов, който тогава е председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Отговори обаче нямало. Неотдавна комитет „Лозенец“ заведе дело срещу институциите. Никола Вапцаров от комитета е внесъл жалба в Административен съд – София за бездействие от страна на регионалното министерство и ДНСК, които не са спрели разрешението за строеж. Според адвокат Вапцаров строителният контрол не изпълнява задълженията си по закон.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar