Установено е конкретното лице, извършило хакерската атака срещу български правителствени сайтове, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в неделя пред БНР.

Той каза, че лицето не се намира в България, а на територията на Русия. „Конкретно лице с конкретен адрес, адресът е на територията на Руската федерация“, добави Сарафов. Той допълни, че предстоят действия за правна помощ във връзка с разследването.

На 15 октомври сайтове на редица институции у нас станаха обект на Хакерска атака, за която разследващите още същия ден казаха, че идва от град Магнитогорск в Руската федерация.

По време на хакерската атака са направени неуспешни опити за блокиране на достъпа до над 10 сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

Системата за киберсигурност е реагирала, защити са сработили и затрудненията за достъп до атакуваните сайтове са били минимални. Не е атакувана и няма компрометирана информация и данни.

Главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работят ДАНС, ГДБОП и специално създаденото подразделение „Киберпрестъпления“ към Националната следствена служба.

Хакерската атака имаше „предимно рекламен характер“

„Информацията е, че имаше хакерска атака, която не е нещо изключително, не е сериозен проблем за институциите, защото цели само сриване на сайтовете. Т.е. тя има предимно рекламна цел на хакерите. Затова ние вчера се стараехме да не се вдига много шум в отразяването на това нещо, защото това е тяхната цел. Положихме усилия за преодоляването на атаката, преодоляхме я!“, коментира в неделя пред БНР правителственият говорител Антон Кутев.

Според него няма как „през цялото време да се кълнем в нашата евроатлантическа ориентация и когато върви война, която руснаците възприемат за себе си като война със Запада, ние да не сме обект на някакви атаки„.

Кутев подчерта, че в бъдеще може да има и по-сериозни хакерски атаки, което означава, че трябва да се работи за киберсигурността на страната:

„Всеки български политик трябва да си дава сметка, че ние трябва да имаме съответната готовност – тя касае и киберсигурността, но и военната подготовка и оборудването на армията, и милиардите, които ще отидат за въоръжаване, вместо за социални помощи. Това е ситуацията, в която живее съвременният свят“.

Военният министър обвърза кибератаката с с взрива на Кримския мост

Малко по-рано служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обвърза кибератаката срещу сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост.

„Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно“, коментира министър Стоянов в неделя пред Нова тв.

Той добави, че кибератака е имало и срещу сайта на неговото министерство, но тя е била „отразена добре“.

Първоначално руското следствие обяви, че гръмналият камион, който според руските власти е причина за взрива на моста е тръгнал от България. Преди четири дни Кремъл смени версията си и обяви, че не камионът, а взривното устройство минало през България и по-точно през Русе, като е било замаскирано в рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона. След това е било изпратено от пристанище Одеса за българския Русе в началото на август. България официално отхвърли руските спекулации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Everette
Everette
31 октомври 2022 12:43
Гост

Thanks for sharing, I found a lot of interesting information here. A really good post, very thankful and helpful that you will write many more posts like this one.

https://www.mygiftcardsite.vip/