Софийският градски съд го призна за виновен, но го наказа с административна глоба

Следователят от Варна Атанас Илчев е признат за виновен, че е попречил на пътни полицаи да го тестват за алкохол и дрога, но е наказан само с административна глоба за това, показа проверка на „24 часа“. Присъдата на Софийския градски съд е от понеделник. Според нея Илчев трябва да плати 1000 лв. за нарушението на закона.

Случаят е от 26 юни м.г. В 19 ч магистратът шофирал автомобила си по АМ „Хемус“ от Шумен към Варна. В района на 373-и километър колата на Илчев катастрофира леко. Патрул на полицията от Провадия пристига на местопроизшествието. По закона за движение по пътищата служителите на МВР трябва да проверят документите му и да го тестват за алкохол.

В началото с тази задача се заел младши автоконтрольорът от екипа. Той поискал личната карта и шофьорската книжка на Атанас Илчев. Тогава следователят контраатакувал. Поискал от полицаите да се легитимират. Заявил, че няма да даде проба за алкохол, докато не снима с мобилния си телефон всички с униформи. След това извадил апарата си. Започнал да се приближава до полицая въпреки настояването на последния да не го прави. „Ще ме удариш ли?“, попитал Илчев. След това репликирал, че фамилията му се помни лесно и че бил много лесен. Казал още, че ще прати поздрави на семействата на униформените. След това полицаите подготвили дрегера за алкохол. Тогава следовател Илчев съзнателно дал две невалидни проби. Издишал недостатъчен обем въздух в мундщука, а не както е по наредба – бавно и дълбоко.

Полицаите докладвали на началниците си и е образувано досъдебно производство. Делото е в София, където се разследват магистратите. Обвинен е, че е попречил на орган на властта да изпълни задълженията си. Наказанието е до 3 г. лишаване от свобода или глоба от 500 до 2 хил. лв. Заради ниската обществена опасност и смекчаващи вината обстоятелства следовател Илчев е наказан от съда с административна глоба. Присъдата за Атанас Илчев не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния съд в София. Срещу него има и дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar