Павилионът, захранван с ток от оголения кабел, работел незаконно, нямал дори проект и разрешение за ползване на електроенергия

След смъртта на детето институциите в цялата страна получават стотици сигнали за опасни кабели, шахти и стълбове

Преглеждат се записи от видеокамера, която е снимала мястото на трагедията с Людмил, съобщиха от Софийската градска прокуратура, която разследва инцидента.

Според очевидци преди около седмица мъже с гащеризони са работили в нея, но още не е ясно чии служители са били. Има голяма вероятност те да са причинили оголването на кабела, който е захранвал двата павилиона.

Екип от следователи разпитва десетки свидетели, сред които са и представители на институциите. Мястото на инцидента е посетено от разследващите заедно с експерти по електропреносната мрежа за втори оглед. Иззета е цялата документация по свързването на търговските обекти в района.

Пет преместваеми обекта на бул. „Иван Гешов“ в района на болница „Св. Иван Рилски“ са проверени от екип на Столичната община по заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Два от тях са поставени на терени на болница „Св. Иван Рилски“. Единият е „Орехчето“, който се е захранвал с оголения кабел. Другите 3 павилиона са на тротоара пред болницата.

За павилионите в двора на болницата са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени, съобщиха от Столичната община.

През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район „Триадица“. „Строителен контрол“ започва процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където обаче не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни, казват от Столичната община.

Трите обекта на тротоара са поставени с процедури на район „Триадица“. И при трите са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми. Към разрешенията за поставяне от районната администрация не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите.

След смъртта на 16-годишното момче институциите в цялата страна получават стотици сигнали за опасни кабели, шахти и стълбове.

Родителите и близките на жертвата настояват да се посочи виновник за трагедията и обмислят да организират протест на мястото на инцидента с блокиране на булеварда.

„Минахме пешеходната пътека, синът ми беше 2 метра пред мен. Всичко беше покрито със сняг. Това не е нормално. И мен ме хвана ток, и полицая. Трябва да намерят виновника. Можеше да е някой друг ако не беше синът ми, има майки с деца. Не пожелавам тази болка на никого. Беше първородният ми син. Сега си хвърлят топката един на друг. Три дни шахтите са били отворени. Ще си търся правата по закон. Комшиите ще ме подкрепят“, каза бащата на Людмил, който е бил с него в неделя. Семейството, което има още 4 деца, не беше получило тялото на Людмил във вторник, два дни след инцидента.

Момчето е ходило на училище, но е прекъснало обучението си. Работило е с баща си. Живеели бедно, но роднини им помагали. Всички в квартала го описват като добро и отзивчиво момче.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar