Започва „Фаза 2“ от разследването на скандала

В Италия прокуратурата ще реши дали да конфискува имоти и пари на Пандзери

В четвъртък Европарламентът трябва да свали имунитета на двама замесени депутати

Следващите десет дни ще бъдат решаващи за разплитането на разтреслата институциите на ЕС корупционна далавера „Катаргейт“, прогнозираха вчера медиите в големите столици на Стария континент.

Очаква се първата крачка в тази посока да бъде направена още във вторник, когато в Европарламента ще започне дебат за намесата в неговата работа на държави извън Съюза. Става дума по-специално за Катар и Мароко, които според белгийската прокуратура са нарушили демократичните процеси в институцията чрез подкупване на нейни членове с цел да взема решения в полза на двете страни.

В четвъртък пък шефката на Европарламента Роберта Мецола трябва да представи за обсъждане в пленарна зала набелязаните от нейния екип мерки за борба с корупцията в законодателния орган. Според стигналата до някои медии чернова на документа мерките включват забрана на бивши евродепутати да влизат когато си искат в институцията, ограничаване на дейността в нея на лобистите, строг контрол на контактите на народните избраници с външни лица и дипломатически мисии и др. Целта на ръководството на Европарламента е да бъдат прекъснати всички пътища за нерегламентирано въздействие върху депутатите и намеса в тяхната работ.

Като „старт“ на „Фаза 2“ в разследването на брюкселския съдия-следовател Мишел Клез медиите сочат заседанието на Европарламента на 16 януари, когато депутатите трябва да одобрят свалянето на имунитета на техните колеги – Андреа Коцолино от италианската Демократична партия и на белгийския социалдемократ Марк Тарабела. Двамата са смятани за едни от „главните герои“ на „Катаргейт“, но нито бяха арестувани, нито пък им бяха направени обиски или бяха „сканирани“ техните банкови сметки, тъй като са „служебно защитени“. И макар че бюрократичната процедура за свалянето на имунитета изисква поне двайсетина работни дни, според анализатори магистратите ще могат да заработят активно срещу тях още след заседанието следващия понеделник.

В същото време се активизира и италианската прокуратура, която тази седмица трябва да постанови конфискуването на парите по банковите сметки на Апенините на тартора на „Катаргейт“ – Антонио Пандзери. Очаква се също така най-после да бъдат екстрадирани в Белгия и разпитани от Мишел Клез съпругата и дъщерята на Пандзери, които се намират под домашен арест. Те отдавна трябваше да са в Брюксел, но адвокатите им спряха пътуването с мотива, че затворите там били претъпкани.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar