Образно казано промените в конституцията са на бюрото ми, защото съм участвал в процеса на тяхното изготвяне и защото свързах моя мандат именно с тези ключови за страната промени, иначе това е работа на НС – да инициира проекта за промени. На база на политическите разговори, които се говорят, има очакване, че в рамките на юли, най-късно средата на месец юли ще бъдат внесени в НС.

Това заяви правосъдният министър Атанас Славов пред Нова тв.

Славов поясни, че според конституционната процедура трябва след внасянето на проекта за промени в конституцията да мине един месец и чак след това да е първото гласуване. „Ако приемем, че август месец ще е ваканцията на парламента, по-скоро гласуването ще е чак през септември“, обясни той.

„Не е въпросът дали на нас ни харесва да сме заедно с ГЕРБ или с ДПС в този процес. Българските граждани са направили своя избор и той е такъв, какъвто е. Конституцията изисква големи мнозинства – 180 гласа или 160 гласа. Има една реалност в парламента, която няма как да я пренебрегнем. Именно ГЕРБ и ДПС, освен ПП-ДБ заявяват готовност за конституционни промени“, каза той.

Правосъдният министър уточни, че не е срещал техен избирател, който да каже нека ПП-ДБ седнат на маса с ГЕРБ и ДПС и да правят промени, но подчерта, че е срещал много хора, които твърдят, че е крайно време за тези реформи.

Славов уточни, че едно от предложенията на ПП-ДБ е министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор във вече променена роля – с по-ограничени функции, но предстои да се види дали това предложение ще бъде прието. „Цялата битка е главният прокурор да носи отговорност. Трябва да е ясно, че прокуратурата разследва всички, които са извършили престъпление“, уточни правосъдният министър. Той добави, че в проекта на ПП-ДБ е предвидено мандатът на главния прокурор да бъде по-къс – от 7 на 5 години. Правосъдният министър посочи, че в момента има свръхконцентрация на власт на главния прокурор и се цели децентрализация на властта в прокуратурата. „По-децентрализирана, с повече автономност на отделните прокурори, така че да може да се върши реално работа, а да няма протекция, която идва отгоре надолу“, поясни той.

В проекта за конституционни промени на ПП-ДБ е предвидена и промяна в статута на служебното правителство. Славов поясни, че те предлагат президентът да определя правителството в оставка за служебно правителство до изборите или както е в Гърция председателят на ВКС да заема премиерския пост.

Според него не са спазени процесуалните изисквания при избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор и дори уточни, че не е бил информиран, че ще има заседание във ВСС. Той отбеляза, че вече е сезирал ВАС за избора на Сарафов.

Славов беше категоричен, че трябва да се борят за повишаване на стандарта на институциите. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar