Китайският парламент с огромно мнозинство премахна конституционното ограничение от 2 президентски мандата и даде право на настоящия държавен глава Си Цзинпин (64 г.) да остане на поста неограничено време, потвърждавайки статута му на най-влиятелния лидер на страната през последните десетилетия, предаде Ройтерс.

Управляващата Комунистическа партия обяви предложената поправка едва миналия месец и никой не се съмняваше, че тя ще бъде одобрена. Едва 2-ма делегати от общо 2964 гласуваха „против“, а трима други – „въздържал се“.

С реформата в конституцията се включват и политическите теории на Си Цзинпин, които влязоха в партийния устав миналия декември – чест, която досега е имал само Мао Цзедун (1893-1976 г.). Ограничението от 2 мандата бе записано в основния закон на Китай през 1982 г. в епохата на Дън Сяопин, който призна опасността от еднолично управление и култ към личността и се обяви за колективно ръководство.

Шън Чунао, шеф на правната комисия в парламента, отхвърли пред репортери опасенията, че промяната може да доведе до политически трусове или окопаване във властта.

Преди вота обаче критици на инициативата заляха социалните медии с недоволство от стъпката и направиха паралели със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и с култа към личността на покойния Мао Цзедун. Но властите бързо блокираха някои от коментарите и публикуваха хвалебствени статии за реформата.

Лоялни на Компартията делегати на свой ред настояха, че Китай е късметлия да има лидер от ранга на Си Цзинпин и категорично опровергаха всякакви сравнения със Северна Корея.

Си пое страната през март 2014 г. с мащабна антикорупционна чистка и в момента е на прага на втория си президентски мандат, който изтича през 2023 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar