Папа Франциск обяви за блажен съдия Росарио Ливатино, убит на 21 септември 1990 г. от сицилианската мафия. Тази първа крачка към обявяването на Ливатино за светец бе направена в църковна служба в Агридженто, предвождана от кардинал Марчело Семераро. Това е градът, до който италианецът е застрелян едва на 38-годишна възраст.

„Служейки на общото благо и като пример за съдия, който никога не се поддаде на корупция, той се опитваше да решава делата не за да осъжда, а в името на изкуплението“, заяви Франциск от прозореца на Апостолическия дворец във Ватикана. „Делата му го поставиха под закрилата на Господ. Затова той бе свидетел за благата вест до героичната си смърт“, каза още той и призова всички – особено магистратите – да се поучат от Ливатино да бъдат „честни защитници на върховенството на закона и свободата“.

Ливатино минавал всеки ден през църквата да се моли преди да отиде на работа. Той е бил един от магистратите, ангажирани с голям процес срещу мафията и тъкмо е щял да даде ход на ново дело, когато е убит.

Открит е захвърлен в канавката на няколко километра от дома си. Съдията отказвал въоръжена охрана.

Много от бележките му по-късно са открити с надписа STD (съкращение от sub tutela Dei или „под закрилата на Господ“). Това е бил знак, поставян от съдиите през Средновековието преди да обявят решението си. От записките му се вижда също, че след като научил, че босовете на Коза Ностра са го нарочили, е искал от Бога прошка за рисковете, на които работата му е излагала родителите му.

Те са посетени през 1993 г. от папа Йон Павел II, който го почете като „мъченик за правосъдието и вярата“. Съгласно правилата на църквата, когато някой бъде обявен за мъченик, процедурата за обявяването му за блажен и светец е ускорена и не изисква доказателства за чудеса.

Двамата убийци на мафията, разпознати от случаен минувач в момента на покушението, получават доживотни присъди. По-малко от две години след убийството стават атентатите срещу Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Франциск неведнъж е говорил срещу мафията и организираната престъпност, като през 2018 г. определи членуването в техните структури за богохулство. „Не можете едновременно да вярвате в Бога и да принадлежите на мафията“, заяви папата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar