Смесена избирателна система със 160 пропорционални и 80 мажоритарни депутати е оптималният вариант за България. Това посочва в докторската си дисертация ексшефката на парламента от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ Ива Митева. Вчера тя защити труда си в Института за държавата и правото към БАН, където е докторант по конституционно право от 2015 г.

Научен ръководител на бившата шефка на НС е конституционалистът проф. Емилия Друмева. Председател на журито бе проф. Ганета Минкова, а членове и рецензенти – конституционалистите проф. Пламен Киров, проф. Екатерина Михайлова и доц. Наталия Киселова.

Заради противоепидемичните мерки на защитата на Митева бяха пуснати едва 15 души, а някои от докторантите бяха връщани.

Ива Митева има концепция и готов законопроект в 83 параграфа за предлаганата от нея система, въпреки че в 45-ия парламент бе част от партията на Слави Трифонов, която държи на напълно мажоритарни избори за депутати. Именно с предложение на Митева и депутати от „Има такъв народ“ в Изборния кодекс бе записано, че пропорционалната система за избори за Народно събрание ще се прилага до следващите редовни избори.

Каква да е

новата система,

трябва да реши

следващият

парламент

В дисертацията си Митева предлага 160 депутати да се избират пропорционално в осем района, а не както е досега в 31. Тя предлага запазване на преференциите в листите, като прагът за разместване се намали от 7 на 5%, и се премахне защитата за водача.

Останалите 80 депутати да се избират мажоритарно в два тура с абсолютно мнозинство, предлага още Митева.

По нейните сметки нормата за представителност от пропорционалния вот ще бъде 45 хил. гласа, а за мажоритарния – 80 хил. гласа.

Митева предлага и принципа на германската система. При него пропорционалното гласуване определя колко мандата да има всяка партия, но

предимство при

попълването на

местата имат

мажоритарните

кандидати.

„Смятам, че този вариант на смесване е оптимален при тази система и добра стъпка към персонализиране на избора и минимизиране на изгубените гласове“, мотивира се тя пред журито.

Създаване на район „Чужбина“ и на постоянна комисия, която да е независим орган и от своя страна да контролира разпределението на районите спрямо демографията и миграцията, предлага още Митева.

Да се премахне възможността кандидатите за депутати да са в две листи, е друга идея на бившата шефка на парламента.

„Смятам, че не е допустимо едно лице да бъде кандидат в два района“, категорична е Митева.

Тя предлага и

избирателните

списъци вече

да са по

настоящ, а не по

постоянен адрес,

за да се върви към мажоритарни избори.

Според проф. Киров Митева е показала изключително високо ниво на познаване на проблематиката, но ѝ препоръча да прецизира обособяването на район „Чужбина“, както и на тези от новото райониране.

Научният ръководител на Митева проф. Емилия Друмева пък сподели, че много се вълнува, защото я познавала от години и проследила израстването ѝ като юрист. Тя обясни, че комисия, която да преразглежда районирането, имало във Великобритания, а самата Друмева разглеждала работата ѝ в собствения си дисертационен труд преди години. Затова била и впечатлена от предложението на Митева за създаване на такава у нас.

„Изисква се смелост да подходиш към тези проблеми, които са белязани от висок градус на напрежение“, категорична бе Друмева.

„Работили сме в парламента и познавам интереса ѝ по темата. Всеки път, щом въпросът опреше до темата избори, те не минаваха без Ива. Според мен, когато си чул толкова дискусии и информация, е най-редно да ги разкажеш, както тя е направила“, коментира и проф. Михайлова. Тя отбеляза, че

Митева е

направила труда

си, преди да

започне

политическата

си кариера,

и е стъпила на изследванията и познанията си.

Че Митева е била на път да се откаже от защита на докторантурата си, стана ясно от изказванията на членовете на научното жури.

„Благодаря ти, че положи тези усилия, защото леко се беше разубедила“, коментира доц. Киселова. Според нея трябвало да се разработи изцяло нов Изборен кодекс, а не да се правят поправки в сегашния. Затова пожела и на Митева именно тя да го напише.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar