Тримата сирийци, които миналата година причинаха тежка катастрофа в Бургас, след като се блъснаха в полицейски автомобил и бе причинена смъртта на двама полицаи, са осъдени за каналджийство. Днес районният съд в морския град им наложи ефективни наказания за подпомагане на нелегални мигранти, рисково шофиране, неподчинение на полицейски сигнал и шофиране на превозно средство с фалшиви регистрационни номера, предаде БНТ.

Шофьорът на автобуса, обвинен в 4 престъпления, получи 4 години и 10 месеца затвор, както и глоба от 11 000 лв. 50-годишният Абдулах Абдулуахед, който е сочен за „мозъка“ на трафика на мигранти, получи присъда от 4 години и 4 месеца, както и глоба от 18 000 лв. Непълнолетният Ахмад Муфид е с наказание 1 година и 10 месеца, както и обществено порицание.

Защитата на обвиняемите поиска споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение го отхвърли. Въпреки това тримата сирийци се признаха за виновни, а съдебният процес премина по реда на съкратената процедура. В съдебната зала и тримата сирийци се извиниха на целия български народ за случилото се.

За смъртта на двамата служители на МВР е образувано отделно дело, то е в окръжната прокуратура и предстои скоро да влезе в съда. Първоначално се твърдеше, че шофьорът на автобуса Омар Мохамад Али е непълнолетен, но в хода на разследването се установи, че той е навършил пълнолетие. Tройната медицинска експертиза потвърди, че Андан е роден през 2004 г., а не както твърдеше – през 2007 г.

Служителите на МВР Атанас Градев и Йордан Илиев загинаха при тежък удар в Бургас през миналото лято. Рейсът, шофиран от Андан, блъсна патрулката им, при опит пътят да бъде блокиран. В автобуса се возеха 47 нелегални мигранти от Сирия. След катастрофата наяве излязоха множество пропуски в МВР. Оказа се, че загиналите до последния момент не са имали достатъчно информация за автобуса и не са знаели, че шофьорът е отказвал да спира на полицейски сигнали.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar