Синът на дупничанина Васил Капланов – Каплата осъди на първа инстанция за втори път прокуратурата.

23-годишният Никола Капланов поиска от съда в Дупница да му бъде присъдено обезщетение за неимуществени вреди от 15 хил. лв., но магистратите постановиха да получи 2300 лв., като решението може да се обжалва.

На 13 ноември 2020 г. Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу тогавашни студент по право Никола Капланов затова, че противозаконно унищожил чужди 4 броя автомобилни гуми на обща стойност 400 лв., които били поставени на „Пежо“, собственост на безследно изчезналия Янек Миланов.

Никола бил задържан за 72 часа, като било внесено и искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, но съдът отхвърлил искането на прокуратурата. Половин година по-късно, а наказателното производство било частично прекратено спрямо Никола. Той твърди, че в резултат на наказателното производство понесъл болки и страдания, разочарование, депресия, силен психо-емоционален стрес, влошаване на здравословното състояние, загуба на самочувствие, накърняване на доброто име, получил масирани нападки и обиди в социалните мрежи, семейство и роднини го гледали с подозрение, отдръпнали се и страняли от него, приятелите му се отдалечили и престанали да го търсят и комуникират с него, загубил контакт с колегите си студенти, започнал да боледува, качвал температура без видима причина, нарушил се образователния му процес, изпаднал в депресивни и истерични състояния, не спял по цели нощи, станал затворен и сприхав, изолирал се от външния свят.

Почти по същото време срещу Капланов имаше образувани още две досъдебни производства – за надрасканата кола на Янек Миланов и за закана с убийство към Димитър Недев. Баща му Васил по това време също бе задържан и в един момент двамата се оказали в килии един срещу друг. По обвинението срещу сина, за спуканите гуми, задържането му станало пред вратата на съдебната зала, след като е било отказано вземането на мярка за неотклонение по първото обвинение. При второто задържане на Никола той бил отведен в килиите на „Г.М. Димитров“.

Районният съд в Дупница прие, че младежът е претъпял морални вреди и реши той да получи 2300 лв. обезщетение.

Преди дни Никола спечели на първа инстанция друго дело срещу прокуратурата и трябва да получи 5000 лв. обезщетение за незаконно повдигнато обвинение, по което е бил оправдан.

През 2021 г. Никола бе обвинен, че на 7 май 2020 г. е надраскал колата на изчезналия безследно Янек Миланов, паркирана пред блока му в Дупница. След това Никола бе оправдан по обвинението. Внесъл е иск за 22 хил. лв. срещу прокуратурата за обезщетение за неимуществени вреди. Твърди, че досъдебното и съдебно производство са траели 31 месеца. През това време е бил студент втори курс по право в ЮЗУ „Н. Рилски“ в Благоевград. Приятели и колеги са страняли от него. В съда баща му Васил Капланов свидетелствал, че това се отразило зле на сина му. Към студента имало негативно отношение на преподаватели и колеги, невъзможно било да учи, имал психично разстройство. Всичко това, според Никола Капланов било умишлено предизвикано от „главния административен ръководител на Прокуратурата“, който е целял „да уличи баща му в углавно престъпление по повод мистериозното изчезване на един човек“.

Съдът прецени, че 5000 лв. са достатъчни като обезщетение, а решението не е окончателно и може да се обжалва.

Твърди се, че Васил Капланов е бил последният човек, който е видян с Янек Миланов, изчезнал безследно на 31 юли 2020 г. вечерта, когато излиза от апартамента си в Дупница. И до днес няма следа от Янек, въпреки множеството претърсвания на района около Дупница, няколко акции на полицията и присъствието на тях на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar