Резултатите от извършената проверка в „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД отиват в прокуратурата. Това обявиха в съобщение до медиите от Министерството на здравеопазването.

Заради констатирани нарушения ресорният министър Асена Сербезова е сменил ръководството на дружеството. За председател на Съвета на директорите е определен адв. Веселин Варчев. За изпълнителен директор на дружеството е избрана Елена Пенева – Златкова.

„Здравна инвестиционна компания за детска болница“ трябва да строи новата детска болница в София. При проверката, която обхваща периода от създаването на дружеството на 8.09.2020 г. до 31.01.2022 г., са установени редица пропуски в работата, заради което докладът с резултатите е изпратен към прокуратурата за предприемане на последващи действия.

От създаването на дружеството до края на миналата година изразходваните средства, които не са пряко свързани с изграждане/реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Тъй като дружеството няма приходи, разходите представляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лв. и към края на 2021 г. собственият капитал вече е паднал до 99 588 000 лв., сочат резултатите от проверката.

В съобщението на министерството се уточнява, че с решение на Съвета на директорите от октомври 2020 г. дружеството е изплатило аванс в размер на над 9.2 млн. лв. на ДЗЗД „Детско здраве“ ООД по договор за инженеринг, като за извършването на авансовото плащане не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar