Чешкият Сенат реши да бъде подадена жалба в Конституционния съд срещу президента Милош Земан, който според сенаторите е нарушил основния закон на страната, съобщи Радио Прага. Горната камара на парламента реши това с 48 гласа „за“ и 20 „против“. Според сенаторите Земан е действал в разрез с основния закон на страната, като е отказал да приеме оставката на министър и да назначи нов; има изявления, противоречащи на официалната външна политика. Освен това Земан и служители в канцеларията му са се опитвали да влияят върху съдебната власт.

Малко вероятно е инициативата да бъде одобрена от долната камара на парламента. Там са необходими гласовете на три пети от народните представители, което е малко вероятно да стане, коментира Радио Прага. Управляващата коалиция между АНО и Социалдемократическата партия, подкрепени от Комунистическата партия, има мнозинство в долната камара на парламента. Освен това Земан има подкрепата и на партията „Свобода и пряка демокрация“. „Не можем предварително да спекулираме дали Камарата на депутатите ще одобрява инициативата, или не. Но ние трябва да съблюдаваме да се спазва конституцията и сега сме на мнение, че това не е направено. Затова сме длъжни да действаме, независимо какво ще стане след това“, заяви сенаторът от опозиционната партия ТОП 09 Иржи Ружичка, цитиран от Радио Прага.

Сенаторите са недоволни най-вече от опитите на Милош Земан и на членове на канцеларията му да влияят на съдебната система. Сред основните нарушения на президента, изтъкнати в иска, е отказът му да приеме оставката на министъра на културата Антонин Станиек и да назначи на поста предложения от премиера кандидат, обясни сенаторът Вацлав Ласка, цитиран от ТАСС. Скандалът избухна през април, след като Станиек реши да уволни директорите на Националната галерия в Прага и на Музея на изкуството в Оломоуц, след като ги обвини в лошо управление. Това обаче предизвика недоволство не само в страната, но и в чужбина, а ръководителите на повече от 40 големи музея по света и видни личности от сферата на изкуството в отворено писмо изразиха недоумение и възмущение от действията на Станиек. В средата на май културният министър, който е от Социалдемократическата партия, обяви, че подава оставка. Президентът обаче отказа да я приеме, тъй като според него нямало основания за това.

От президентството настояват, че Земан не е допуснал нарушения на конституцията. „Шансовете инициативата да бъде одобрена и от Камарата на депутатите са близки до нула. Случаят изобщо не е свързан с конституцията. Става въпрос за политически памфлет“, заяви говорителят на Земан Иржи Овчачек, цитиран от Радио Прага.

ВТОРИ ОПИТ

Не за първи път сенатори се опитват да изправят президента на Чехия пред Конституционния съд. Преди шест години Сенатът също реши да бъде подадена жалба срещу тогавашния държавен глава Вацлав Клаус, но процедурата беше прекратена.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar