Френският Сенат прие днес по-строга версия на законопроекта за миграцията, внесен от правителството на президента Еманюел Макрон, предаде ДПА.

Контролираната от опозицията горна камара гласува за отмяна на точките, предвиждащи улесняване на събирането на семейства и намаляване на административната тежест за бежанци и други лица, нуждаещи се от закрила.

Сенаторите гласуваха и за отмяна на правото на френско гражданство на децата на нелегални имигранти, родени на остров Майот в Индийския океан, където има наплив от мигранти от съседните Коморски острови, информира БТА.

Центристката партия на Макрон и опозиционни формации от левицата се противопоставиха на текста, който бе приет със 197 срещу 139 гласа и предстои да бъде обсъден от комитет, съставен от представители на двете камари.

Националната асамблея, доминирана от партията на Макрон „Република напред“, има последната дума, ако не бъде постигнато споразумение.

Първоначалният законопроект бе разкритикуван от левицата и от някои привърженици на Макрон, които се обявиха против удвояването на максималния период за задържане на чужденци, подлежащи на депортация, от 45 на 90 дни.

Сенаторите приеха една от критиките на левицата: те гласуваха за максимално задържане в срок от пет дни на деца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar