Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

Алпийска фирма „Исторически парк“ са турци – лъжат ви“ не беше най-очакваният лозунг, който да се види на трибуните на Националния стадион „Васил Левски“, но със сигурност беше най-забавният от многото такива на феновете на „Левски“ по време на мача с германския „Айнтрахт“.

За онези, които не знаят, това е модифицирана версия на един от най-великите (и все така необясними) стенописи в центъра на София, посветен оригинално на „Алпийска фирма Дъглас“. Появата му на стадиона разсмя не един фен. „Исторически парк“ вероятно няма особена алпийска дейност, нито има значение етническият или националният състав на групата около Ивелин Михайлов, но относно последното твърдение „Капитал“ неколкократно е публикувал статии, които го потвърждават.

  • Жертвите на „Исторически парк“
  • Частно село „Исторически парк“
  • Ханове и пирамиди или какво стои зад Историческия парк край Варна

Как обаче феновете на „Левски“ стигнаха до този извод? Всичко започна преди седмица, когато „Левски“ отстрани израелския АПОЕЛ (Беер-Шева) и хвърли феновете си в екстаз, като разби над десетгодишна прокоба в Европа. Някои от привържениците решиха да отпразнуват победата по силно нетрадиционен начин, като издигнаха – не за пръв път, важно е да се отбележи – лозунг, призоваващ за демонтажа на Паметника на съветската армия. Или както е саркастично известен – Монумента на окупаторската червена армия, или МОЧА.

В този момент пред паметника имаше палатков лагер, който да го брани. Въпреки широко прокламираната акция за защита, в която пред медиите се включиха политици от БСП и „Възраждане“, по това време в него е имало само три жени. Естествено, сблъсъкът между екзалтирани фенове и обитателките на палатките доведе до изключително неприятни сцени.

Напрежението се вдигна, когато на другия ден Костадин Костадинов нарече феновете на „Левски“ „еничари“ и „дегенерати“. Те от своя страна не приеха думите на лидера на „Възраждане“ със същия ентусиазъм, с който приеха головете на Уелтън, Роналдо и Фадига през последните седем дни.

Някъде тук в ситуацията се появи и „Исторически парк“, чиито последователи се хвърлиха във виртуалния бой в социалните мрежи. Основателят и изпълнителен директор на парка Ивелин Михайлов има добре документирана близка връзка с Костадинов, макар отскоро да са на практика конкуренти, след като и двамата се оказаха лидери на партии – единият на „Възраждане“, другият на „Величие“. Михайлов също така напоследък практикува активна защита на руските позиции в Telegram групи, където непрекъснато призовава и за защита на паметника.

Сектор ДАНС защо мълчи?

Забавата и димките настрана, лозунгът в сектор Б може да направи по-широка една доскоро нишова тема, която през годините се превърна в цял отделен жанр в „Капитал“. Би било добре, ако поне една от няколко институции си отворят очите покрай историята.

НАП например може да си зададе въпроса как дружество с приходи и разходи на квартален магазин успява да купи цяло село и да построи атракцион с размер от над 120 декара, без да броим всичките му бизнес разклонения.

Може да си зададе и въпроса как жената на Ивелин Михайлов (с която са във фиктивен развод от 2015 г. насам) има досие в Имотния регистър, надхвърлящо неколкократно по размер именника на българските ханове. Или пък как при набрани милиони левове от продажба на акции при цена над 250 пъти над емисионната, колкото и в действителност да са те, няма платен и един лев данък капиталова печалба (защо – виж надолу).

ДАНС може да си отвори очите за това, че през каналите на парка в TikTok, представляващи шоуто на Михайлов „Как да оправим България“, доскоро се набираха бойци за „Вагнер“. Както и за това, че в чат каналите на Михайлов в Telegram има активни призиви за сепаратизъм – „Варненска народна република“ може да ви звучи като забавна шега, но призивите за създаване на такава са съвсем сериозни, както и въпросната ВНР да бъде въоръжена с ядрени оръжия от Русия.

Покрай всичко това може да се погледне и към откровеното създаване на държава в държавата в община Ветрино, където Михайлов е поел реалната власт, както и налагането на обществен ред, докато се финансира по редица непрозрачни начини, един от които е систематична финансова измама, защото посетители на парка почти няма. Също и за редицата руски връзки на парка, от спонсориращите го институции до руския боксьор Денис Сергеев, наследил Стефка Стоименова, сама по себе си наследница на остатъци от ВИС-2.

Прокуратурата може да се събуди и за факта, че към нея има подаден сигнал от Комисията за финансов надзор (КФН) още от 2019 г. Тогава КФН прехвърли казуса с началното финансиране на парка, при което акции се продаваха на черно. На инвеститорите се казваше, че парите отиват в дружеството, но всъщност всички пари отиваха директно в джобовете на няколкото на брой лица, които са мажоритарни собственици. Държавното обвинение може да обърне внимание и на разследването на Икономическа полиция, което върви от няколко месеца насам.

Впрочем цялата история можеше въобще да не съществува, ако КФН не се беше отказала от отговорността да държи горещия картоф и да заяви ясно, че първоначалното набиране на финансиране на практика обезсмисля целия Закон за публично предлагане на ценни книжа и Българската фондова борса, като ги заобикаля напълно и позволява да се набират пари без никаква отчетност, никаква защита на инвеститорите, никакви платени данъци и никакъв проспект, който да покаже нагледно колко абсурдно е да очакваш 500 хил. туристи в село на 50 км от Варна и да обещаваш дивиденти на тази основа.

Казано накратко, тези финансови практики, общо взето, правят държавата да изглежда като бананова република. Или може би е най-добре да я определим като алпийска република и да оставим разследванията да са занимание в свободното време на футболни фенове и други ентусиасти.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „Дневник“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar