51-годишната Кетанджи Браун Джаксън беше утвърдена в четвъртък от Сената на САЩ като първата чернокожа жена във Върховния съд, съобщи „Ройтерс“.

Вотът за утвърждаване на досегашния федерален апелативен съдия за доживотна работа във висшия съдебен орган на нацията завърши с 53 гласа „за“ срещу 47 гласа „против“. Трима републиканци – Сюзън Колинс, Лиза Мърковски и Мит Ромни – се присъединиха към колегите демократи в подкрепа. За победа беше необходимо обикновено мнозинство.

Решението се приема като победа за президента Джо Байдън, който изпълнява по този начин свое обещание от предизборната си кампания.

Утвърждаването на съдия Джаксън беше исторически момент за нашата нация. Направихме още една стъпка към това, че нашият Върховен съд отразява разнообразието на Америка. Това ще бъде невероятна справедливост и за мен беше чест да споделя този момент с нея, написа Байдън в „Туитър“.

Джаксън ще заеме мястото на 83-годишния Брейър в либералния блок на съда. Брейър трябва да служи до изтичане на настоящия мандат на съда – обикновено в края на юни – и Джаксън ще положи клетва след това. Джаксън е работила в началото на кариерата си като служител на Върховния съд за Брейър.

Демократът Рафаел Уорнок, един от тримата чернокожи членове на Сената, каза в дебат преди гласуването: „Аз съм баща на младо чернокожи момиче. Знам колко много означава за съдия Джаксън да се справи с двойната опасност от расизъм и сексизъм за да застане сега в славата на този момент… Виждайки съдия Джаксън да се издига във Върховния съд, отразява обещанието за напредък, на който почива нашата демокрация. Какъв страхотен ден за Америка.“

От 115 души, които са служили във Върховния съд от основаването му през 1789 г., само трима не са били бели. Имало е двама чернокожи съдии, и двамата мъже: Кларънс Томас, назначен през 1991 г., Търгуд Маршал, който се пенсионира през 1991 г. и почина през 1993 г. Сегашният съдия Соня Сотомайор е единственият от латиноамерикански произход, който някога е служил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar