САЩ са против продължението на газопровода „Турски поток“ през България, по който ще се доставя газ за Югоизточна Европа, защото го смятат за геостратегически проект на Русия. Това заяви в интервю за БНР зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който трябваше да води американската делегация у нас, но остана във Вашингтон. Припомняме, че в сряда, преди да отпътува за Босфора за откриването на „Турски поток“, премиерът Бойко Борисов изрази увереност пред гостите от САЩ, че Вашингтон ще подкрепи т.нар. „Балкански поток“, защото това ще гарантира енергийната ни независимост.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи и използва енергоизточниците си като политически инструмент за упражняване на влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа, но дестабилизират Украйна, тъй като заобикалят тръбопроводите на нейна територия. Това е още едно средство на Русия да се наложи над Европа и да допринесе за нестабилността“, коментира Хейл.

„Продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията“, каза още помощник държавният секретар. „Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми, но силата й зависи от силата на нейната демокрация“, каза Хейл.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar