САЩ смятат Русия за отговорна за нападението на 4 март във Великобритания с бойно нервно-паралитично вещество и въвеждат от 22 август нови санкции срещу страната.

Според телевизия Ен Би Си първо ще бъде забранено издаването на лицензи за износ за Русия на стоки, засягащи националната сигурност.

Втора фаза на санкциите ще бъде задействана 3 месеца по-късно, ако Русия не даде гаранции, че повече няма да употребява химическ иоръжия и се съгласи на инспекции от ООН. Ако Москва не реагира, следва понижаване нивото на дипломатически отношения, забрана на възможността „Аерофлот“ да лети до САЩ и спиране на почти целия внос и износ между двете страни, допълва телевизията, позовавайки се на американски дипломат.

Това се случва в момент, когато борсите в Москва най-после реагираха негативно на публикуваните проекти на различни сенатори от Вашингтон за нови, значително по-строги мерки, най-вече заради намесата на Русия в изборите и опитите за манипулиране на общественото мнение.

ЕС също „забеляза внесеният в Сената на САЩ законопроект, предлагащ нови санкции срещу Русия“ и започва анализ на възможните последици от одобряването и задействането му, каза Мая Косянич, говорителка на върховния представител на ЕС за външните работи и политиката за безопасност Федерика Могерини.

„Съединените щати… преценяват съгласно Закона за контрол и унищожаване на химическите и биологични оръжия от 1991 г. (CBW Act), че правителството на Руската федерация е употребило химическо или биологично оръжие в нарушение на международното право или е използвала свъртоносни химически или биологически оръжия срещу собствените си граждани“, заяви Хедър Ноерт, говорителка на външното министерство на САЩ.

Инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия ще се завърнат по молба на правителството в Лондон, за да вземат нови проби от веществото, което през юни уби жена и рани мъж в Еймсбъри Градът е близо до Солзбъри, където през март бяха атакувани Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според заключенията на британските специалисти става дума отново за отрова от групата, известна като „Новичок“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar