Финансовото министерство на САЩ съобщи в понеделник, че е блокирало цялата собственост и транзакции на босненския премиер Фадил Новалич за подкопаване на демокрацията.

Премиерът на хърватско-мюсюлманската част от Босна и Херцеговина е санкциониран, задето е използвал служебното си положение да събере данните на пенсионерите и да им изпрати агитационни писма в полза на своята Партия на демократичното действие преди проведените в неделя избори в балканската република.

„В седмицата преди изборите през 2018 г. използва данни за пенсионери, които е придобил чрез официалната си позиция, за да изпрати писма, в които изброява постиженията си и обещава повишени пенсии в страна, където въпросът за пенсиите има силно политическо значение. Това действие нарушава закона на Босна и Херцеговина и отразява по-мащабен, публично докладван модел на използване на позицията му на политическо влияние за лична или партийна изгода, подкопавайки демократичните процеси или институции в Босна и Херцеговина“, се казва в съобщение на Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството.

Заедно с него е санкциониран и Слободан Станкович един от най-богатите хора в Босна и Херцеговина. Според финансовото министерство неговата фирма Integral Inzenjering A.D. Laktasi е свързана с корупцията в строителния сектор, където е получила едни от най-големите поръчки, благодарние на близостта си с ръководството на Република Сръбска.

По-голямата част от богатството на Станкович идва от държавни пари, се казва в съобщението, в което се пояснява, че Станкович е близък с члена на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, вече санкциониран от САЩ.

Цялата собственост и интереси в собственост на Новалич и Станкович в САЩ или са под контрол или в притежание на американски граждани са блокирани, както и компаните, в които те имат пряко или непряко собственост, съобщава американското финансово министерство. Забраните включват предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционираните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar