Камарата на представителите на американския Конгрес одобри снощи с голямо мнозинство – 405 гласа „за“ и 11 „против“ резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, съобщиха информационните агенции.

За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон. Символичното, но историческо гласуване, вероятно ще разпали напрежение в Турция, предава БТА.

Всичко за: Местни избори 2019За кого ще гласувате на втория тур?

В резолюцията се посочва значението на, това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване. Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това „правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид“. Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид.

По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува решението на Камарата на представителите на американския Конгрес да гласува в полза на резолюция, признаваща масовите убийства на арменци преди един век като „геноцид“. Министърът заяви, че решението е „нищожно и невалидно“, предаде Ройтерс.

В Туитър Чавушоглу написа, че Турция е осуетила „голяма игра“ със своята офанзива в Североизточна Сирия и стъпката на Камарата на представителите има за цел да си отмъсти за операцията.

Онези, чиито проекти са били възпрепятствани, прибягват към остарели резолюции. Средите, които вярват, че ще си отмъстят по този начин, грешат. Това срамно решение на тези, които експлоатират историята в политиката, е нищожно и невалидно за нашето правителство и народ, написа в Туитър Чавушоглу.

Ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун също осъди в Туитър приемането от Камарата на представителите на американския Конгрес на проектозакон, предвиждащ налагане на санкции на Турция заради операция „Извор на мира“ в Североизточна Сирия, както и на резолюция, определяща събитията от 1915 г. като „геноцид“, съобщава Анадолската агенция. Алтун е посочил, че проектозаконът ,“заплашващ Турция с прилагане на санкции, напълно противоречи на духа на стратегическо съюзничество“. „Този проектозакон няма да възпре решимостта на Турция в борбата с терористичните организации, а само ще застраши бъдещето на двустранните отношения и ще навреди на тези отношения“, е изтъкнал Алтун.

„Тези инициативи, насочени към нанасяне на вреда на отношенията ни, ще имат вредни последици в дългосрочен план за съществуващото двустранно сътрудничество в много области“, е предупредил той. Алтун е посочил също, че гласувалите с „да“ за резолюцията за признаване на събитията от 1915 г. за „геноцид“, ще бъдат „отговорни за влошаване на важни от стратегическа гледна точка отношения в един неспокоен район“. Той е подчертал, че политизиране на историята в името на политически цели е недопустимо.

Турският президентски говорител Ибрахим Калън е написал в Туитър, че приетата от Камарата на представителите резолюция е „един от позорните примери за политизиране на историята“. „Нека тези, които обвиняват Турция в геноцид, първо да погледнат своята история и кървавото минало на подкрепяните от тях терористични организации АСАЛА и ПКК“, е посочил Калън, визирайки въоръжената арменска националистическа терористична организация „Тайна армия за освобождение на Армения“ и нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци, и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar