САЩ за пръв път обявиха за терористи членовете на организация на бели расисти и тя не е американска, а се нарича Руско имперско движение.

След решението на Държавния департамент се забранява на американци да имат каквито и да е финансови и други отношения с движението, забранява се допускането на членовете му в САЩ, а финансовото министерство има право да блокира техни средства и имущество.

Изрично са санкционирани като терористи трима от лидерите – Станислав Анатолиевич Воробьов, Денис Валюлович Гариев и Николай Николаевич Трушалов.

Ултранационалистическата организация, вярваща в превъзходството на бялата раса (т.нар. бял супремасизъм) и демонстрираща яростен антисемитизъм, е с централа в Санкт Петербург. Но тя отдавна е известна с връзките си с десни и неофашистки екстремисти в чужбина и военно обучение и изпращане на бойци в Източна Украйна.

Неотдавна Швеция арестува роден в Русия трафикант на оръжие, който работи за „Партизан“ – паравоенната структура на Руското имперско движение, и е пренасял въоръжение за шведската профашистка групировка Скандинавско съпротивително движение (NRM). Обучени в лагер в Санкт Петербург членове на NRM опитаха през 2017 г. да взривят бежанци в Швеция.

Една от целите на Руското имперско движение е създаване на Десен интернационал (подобен на Световното националконсервативно движение на Александър Дугин) като мрежа от крайнодесни и популистки групировки, включително в САЩ.

„Това решение е без прецедент“, казва Нейтън Салес, координатор на Държавния департамент по борбата с тероризма. „За пръв път САЩ обявяват за терористи привърженици на „бялото превъзходство“ и това демонстрира колко сериозно администрацията възприема терористичната заплаха от всички посоки. Правим това, което предишната администрация не направи, за да противостоим на тази заплаха“, цитира думите му „Ню Йорк таймс“.

Това действие може да се възприеме и като опит за намаляване на критиките към президента Доналд Тръмп, че не преследва решително американски бели расисти дори след скандалните сблъсъци в Шарлътсвил, щата Вирджиния, през 2017 г., в които имаше убит и ранени.

Според официални лица, с които е разговаряло изданието, САЩ не смятат, че движението е подкрепяно от руското правителство. Но е факт, че дейността му е допусната от президента Владимир Путин и вербувани от него участват в бойни действия в Източна Украйна.

Според шведските прокурори трима екстремисти са участвали в 11-дневни военизирани курсове в лагер, където радикализирането им се е усилвало. Салес казва днес, че движението все още управлява два обекта във втория по големина руски град (и родно място на Путин), които предлагат военизирано обучение на неонацисти и бели расисти. „Смятаме, че там се тренират нападения в горска и градска среда, работа с тактически оръжия и ръкопашен бой.“

Мери Маккорд, бивш директор на департамента за национална сигурност към министерството на правосъдието, казва, че днешното решение е много важно. „Каузите на крайнодесен екстремизъм и в частност на белите супремасисти и националисти стават все по-международни. Правилно е Държавният департамент да провери дали има структури, отговарящи на критериите за терористична организация.“

Един от най-ярките примери е избиването миналата година на 51 души в Крайстчърч, Нова Зеландия, от бял расист от Австралия, който е обикалял Балканите и Русия. Членове на Руското имперско движение са посещавали САЩ, но не е известно там да има тяхна структура или да са обучавали американски неонацисти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar