Американският департамент по правосъдие заведе дело срещу интернет гиганта Google. Обвинението е, че компанията е монополизирала технологиите за онлайн реклама.

Към делото са се присъединили и главните прокурори на 8 американски щата. Искът гласи, че Google злоупотребява с господстващата си позиция в сегмента и предприема действия в ущърб на сайтове и рекламодатели, които използват други рекламни платформи и инструменти.

В делото е записано, че „поведението на Google е издигнало бариерите изкуствено високо, накарало е конкуренти да напуснат пазара за инструменти за реклама, отказало е потенциални конкуренти да се присъединят към пазара и е маргинализирало малкото конкуренти на Google“. Обвинението твърди още, че Google целенасочено изкупува по-малки компании, за да „неутрализира или елиминира“ конкурентите и кара насила други фирми да използват инструментите ѝ.

Обърнато е внимание и на комисионната от поне 30%, която Google взима от рекламните средства, които минават през платформите ѝ. Обвинителите казват, че тези действия са взаимосвързани и имат натрупващ ефект, който вреди на конкуренцията. Едно от исканията е компанията да бъде задължена да преработи модела си или рекламният ѝ бизнес да бъде раздробен.

Огромната част от приходите на Google идва именно от онлайн рекламата. Очаквано, компанията не е съгласна с обвиненията. Тя отговаря в блога си, че Департаментът се опитва „да пренапише историята за сметка на издателите, рекламодателите и интернет потребителите“.

Google смята, че обвинението описва дейността ѝ погрешно. Интернет гигантът отговаря, че не кара клиентите да използват неговите услуги, а „те ги избират, защото са ефективни“. Той посочва, че други компании като Amazon, Apple, TikTok и Microsoft също участва в този сегмент.

Google твърди, че голяма част от делото дублира друг иск на главния прокурор на Тексас, който по-рано беше отхвърлен от съда. Компанията казва, че ще „мощно“ ще се възпротивява на „опити да се счупят инструментите, които работят за издатели, рекламодатели и хората в Америка“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar