Американските власти съобщиха в сряда, че са арестували мажоритарния акционер и съосновател на регистрираната в Хонг Конг борса за виртуална валута Bitzlato Ltd за предполагаем обмен на 700 милиона долара незаконни средства.

Анатолий Легкодимов, руснак, живеещ в Китай, беше арестуван в Маями във вторник по обвинения, че е управлявал борсата като нелицензиран бизнес за обмен на пари, който „по неговите собствени думи обслужвал „известни мошеници““, каза високопоставен служител на Министерството на правосъдието, цитиран от Ройтерс.

Властите смятат, че Легкодимов „се е занимавал с прехвърляне на пари, придобити по престъпен път“, както и че е извършвал парични преводи, които „не са отговаряли на стандартите на САЩ, включително изискванията за борба с прането на пари“.

Според прокуратурата Bitzlato е обменила над 700 милиона долара в криптовалута с Hydra Market, който описват като незаконен онлайн пазар за наркотици, открадната финансова информация, фалшиви документи за самоличност и услуги за пране на пари, които САЩ и германските правоприлагащи органи бяха затворили през април 2022 г.

„Независимо дали нарушавате нашите закони от Китай или Европа или злоупотребявате с нашата финансова система от тропически остров – можете да очаквате да отговаряте за престъпленията си в съдебна зала на Съединените щати“, каза заместник-главният прокурор Лиза Монако.

Bitzlato също така е получил над 15 милиона долара приходи от откупите, взети при рансъмуер кибер атаки.

Властите описаха Легкодимов като съосновател на борсата за криптовалута, като казаха, че 40-годишният руски гражданин е помагал за управлението на компанията от китайския град Шънджън, недалеч от Хонконг.

От май 2018 г. насам Bitzlato е обработила транзакции с криптовалута на стойност 4.58 милиарда долара, като според прокуратурата значителна част от тях представляват „облаги от престъпление“.

Обвиненията

Според властите компанията е нарушила правилата, изискващи задълбочена проверка на клиентите и не е изпълнила изискванията, насочени към предотвратяване на прането на пари, казаха властите. Архивираните версии на уебсайта на Bitzlato показват, че клиентите на сайта могат да се регистрират, използвайки „само вашия имейл“.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо заяви, че Bitzlato многократно е улеснявала транзакции за свързани с Русия групи за рансъмуер, включително бандата зад Conti, която според него има връзки с руското правителство и свързаните с Русия тъмни пазари.

Мрежата за борба с финансовите престъпления на Министерството на финансите (FinCEN) заяви, че е забранила някои прехвърляния на средства, включващи Bitzlato, от която и да е финансова институция, като определи Bitzlato Ltd като „обект на тревога за пране на пари“, свързана с руски незаконни финанси.

До обяд в сряда уебсайтът на Bitzlato беше заменен от известие, в което се казва, че услугата е била иззета от френските власти „като част от координирана международна акция на правоприлагащите органи“.

Миналата седмица българската прокуратура, действайки по поръчка на чужди държави, направи обиски в офисите в София на друга международна компания, занимаваща се с криптовалути – Nexo. Беше съобщено, че на четирима души са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar