Властите на Саудитска Арабия са събрали над 50 милиарда риала (13.33 милиарда долара) досега от извънсъдебни споразумения, постигнати със задържаните в хотел „Риц“ в Рияд саудитски представители, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА. Новината съобщи саудитският министър на финансите Мохамед бин Абдула ал Джадаан.

Десетки високопоставени представители и бизнесмени бяха задържани в луксозния хотел в саудитската столица по време на кампанията срещу корупцията, започнала през ноември 2017 г. Следователи казаха по-рано тази година, че очакват от извънсъдебни споразумения със задържаните да бъдат събрани около 100 милиарда долара.

Мащабът на арестите беше безпрецедентен за Саудитска Арабия, където висшите представители на кралската фамилия и техните бизнес съдружници са недосегаеми и често стоят над закона. Иначе саудитците отдавна се оплакват от ширещата се корупция в управлението и от разхищаване и злоупотреби с държавни средства от страна на властимащите. Не липсваха и мнение, че става дума за разчистване на сметки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar