Саудитска Арабия екзекутира вчера 81 мъже, включително седем йеменци и един сириец. Това съобщи вътрешното министерство. Обявената масова екзекуция е най-голямата от десетилетия, пише „Ройтерс“.

За сравнение, за цялата 2021 г. са убити 67 души, през 2020-а – 27. С действията си Саудитска Арабия поставя под въпрос сигналите от последните години, че се опитва да се отърве от образа си на репресивно кралство.

Последната съизмерима екзекуция бе през 1980 г. Това стана година след превземането на Голямата джамия в Мека от екстремисти – криза, разтърсила дълбоко мюсюлманския свят и довела до радикализация на саудитската политика и просмукване на доминиращата стриктна интерпретация на исляма (уахабизъм) в цялото общество под натиск от религиозната власт. Тогава 63-ма бяха екзекутирани за ден. През 2016 г., също за ден, бе изпълнено смъртното наказание на 47 души, сред тях – шиитският духовник Нимр ан Нимр.Причина за вчерашната екзекуция са различни престъпления: от присъединяване към въоръжени групи до поддържане на „отклоняващи се вярвания“, се казва в изявление на министерството. „Тези лица, общо 81, бяха осъдени за различни престъпления, включително убийство на невинни мъже, жени и деца.“

„Престъпленията, извършени от тези лица, включват също клетва за вярност към чужди терористични организации, като „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и хутите“, продължава изявлението. С последното се има предвид бунтовници шиити в Йемен, верни на Иран.

Не се съобщава как точно са извършени екзекуциите. Знае се обаче, че 37 от екзекутирани са саудитски граждани, признати за виновни по едно-единствено дело за опит за убийството на сили за сигурност и атаки по полицейски участъци и конвои.

„Право на адвокат“

Масовата екзекуция вероятно ще върне вниманието на света към състоянието на човешките права в Саудитска Арабия, въпреки че сега то е насочено към Русия и Украйна. Според правозащитни групи Рияд ограничава със закони изразяването на политически и религиозни позиции. Критики се отправят и защото подсъдими в някои случаи са били непълнолетни по време на ареста си.

„Има затворници по съвест, осъдени на смърт в Саудитска Арабия, и други, арестувани като деца или обвинени в ненасилствени престъпления,“ се казва в изявление на Сорая Бауенс, заместник-директор на благотворителната организация за борба със смъртното наказание Reprieve. „Страхуваме се за всеки един от тях след тази брутална проява на безнаказаност.“

Саудитска Арабия отрича да нарушава права и говори за защита на националната си сигурност. Държавната ѝ агенция SPA твърди, че на обвиняемите е дадено право на адвокат, а по време на процеса са се ползвали с всички полагащи им се права и свободи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar