Подсъдимият Цветан Василев и обвиняемият Васил Божков се опитват да дестабилизират държавата, да пренаредят политическата система и донякъде успяват, защото в държави извън Европейския съюз, като изключим САЩ и няколко други, процедурите по екстрадиция имат политически елемент, т.е. колкото и добре да си е свършила работата прокуратурата, в крайна сметка решението се взема от политиците.

Така главният прокурор Иван Гешев обясни във вторник ситуацията с двамата най-известни обвиняеми българи. Той добави, че прокуратурата чака решението на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

По подобие на групата на Цветан Василев и тази на Васил Божков е многобройна. Общото е, че лидерите не са в ареста. При банкера 18 души са подсъдими за източването на 2,6 млрд. лв. от КТБ, но самият той от 6 години е в Белград, откъдето често дава интервюта.

Групата с лидер Васил Божков засега е от 8 души. Четирима от тях са в ареста, сред които и жена му Елена Динева и бившата му секретарка Йоана Чолакова. Като „странична жертва“ може да бъде прибавена и певицата Лилана, която в качеството си на бизнесдама, оперираща с европейски средства, също бе обвинена. Тази млада дама свидетелите срещу Божков охотно я обявяват за особено близка до него през последните години.

Собственикът на „Нове холдинг“ е в Дубай, където по думите му живее в апартамент под наем. Две-три седмици бил в ареста, а след това бил пуснат на свобода, докато върви процедурата по екстрадицията му. За разлика от него Василев изкара в белградски арест само часове.

Божков е в ОАЕ от края на януари, дни преди да му повдигнат първо 7, а после още 4 обвинения.. Заедно с него в емирствата е и дясната му ръка Георги Попов, който е мажоритарен собственик на ФК „Левски“. За Попов също има искане за екстрадиция.

Заедно с тях обвинени бяха още двама от най-близките на Божков хора – Борис Бекяров и Александър Тумпаров.

Математикът Бекяров, който е съдружник на бизнесмена в „Еврофутбол“ още от 90-те години на миналия век, е във Виена. Негови близки обясняват, че той обитава апартамента си в австрийската столица и чака екстрадиция. За него има издадена европейска заповед за арест. Някогашният научен работник от БАН

бе задържан на

летището в

австрийската

столица

на 1 февруари – 3 дни след като бе обявен за издирване и малко преди да излети съвсем официално на световно изложение за апарати за казина в Лондон. Бекяров е известен меценат и колекционер на картини.

Другият от екипа на Божков – Александър Тумпаров, е на свобода срещу рекордната гаранция от 1,5 млн. лв. Той не беше арестуван, защото началото на разследването го свари в болница. Заради здравословните проблеми му беше наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“. Тумпаров я обжалва, съдът обаче не я отмени и в края на февруари собственикът на прочутия столичен ресторант „Грозд“ я плати.

Сред първите обвиняеми е и бившият шеф на комисията по хазарта Александър Георгиев. Той не е разследван за участие в престъпна група, а само за престъпление по служба. Обвинението му е, че като шеф на комисията не изпълнил своите задължения и не осъществил достатъчно контрол. Георгиев е на свобода срещу 40 хил. лева. Неговата мярка бе определена от специализираната прокуратура.

В ареста е друг

бивш шеф на

комисията

по хазарта

– Огнемир Митев, задържан от края на януари. Той е обвинен освен за участие в престъпна група и за длъжностно престъпление, защото не бил упражнил контрол при събирането на държавни такси от дружествата на Божков. Затова държавната хазна била ощетена със 700 млн. лева. Двайсетина дни след тях бяха арестувани още двама от комисията – Пламен Георгиев и Тодор Марков. Георгиев е бивш неин член. Той е под домашен арест от 31 март 2020 г.

Със същата мярка е и Тодор Марков, началник на отдел „Контролна дейност“ от миналата година. Между 2014 и 2019 г. работил в комисията като младши експерт.

Зад решетките е и съпругата на Божков – Елена Динева. Тя беше арестувана на 19 февруари. Според прокуратурата жената на бизнесмена не е обикновена домакиня, а негов много доверен човек. В своя защита Динева заяви пред съда , че е съдействала през цялото време и въпреки че е имало възможност да напусне страната, не го е сторила. От 27 февруари в ареста е и бившата секретарка на бизнесмена Йоана Чолакова, която за последно е работила като административен директор на ФК „Левски“. Според прокуратурата племенницата на актрисата Аня Пенчева била връзката на бизнесмена с иманяри.

Чолакова пък твърди, че не била удовлетворена от работата си в холдинга на Божков, защото, въпреки че била с две висши образования, разнасяла кафета и води и организирала работата в офиса. Удовлетворение получила едва когато започнала работа във ФК „Левски“.

За кратко в ареста попадна и синът на Божков – Антон. Той няма обвинение за престъпна група, а само за пране на пари. Младият мъж е на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция. Съдът прецени, че той е имал възможност да напусне, но не се е укривал.

Повече от три месеца обаче нищо не се чува за братята Димитър и Милен Ганеви, които държаха 44% от „Национална лотария“. За последно по-малкият от тях – Димитър Ганев, се появи в публичното пространство в края на януари. Тогава той бил засечен в лагер на ФК „Левски“ в Турция и дори изгледал една от контролните срещи на отбора. После в някои сайтове имаше твърдения, че братята били задържани за часове и били разпитани като свидетели. Официално потвърждение обаче нямаше и всичко свързано с тях остана в сферата на догадките и слуховете.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar