Върховният административен съд (ВАС) ще трябва да се произнесе по решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което се прие разписките от машинното гласуване от всичките около 12 000 избирателни секции да се преброяват ръчно. То беше гласувано от изборния орган в петък, а в понеделник три политически сили – „Демократична България“, „Изправи се!Ние идваме!“ и „Продължаваме промяната“ внесоха жалби във върховния съд, с които поискаха това решение да бъде отменено.

Какво се променя с ръчното броене на разписките

„Машинното гласуване беше въведено, за да не пипат човешки ръце в лицето на партийни представители в СИК. Във времената на Борисов хората се убедиха, че не е важно кой гласува, а кой брои. Затова тази дейност беше възложена на машини“, каза Мая Манолова при внасянето на жалбата на „Изправи се БГ!Ние идваме!“ във ВАС, която е подписана и от представители на новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“.

Манолова припомни, че на парламентарните избори през юли имаше контролно преброяване на разписките в между 10% и 15% от секциите, което е показало, че няма проблеми с машинното гласуване. Другият й аргумент срещу решението на ЦИК е, че хартиените разписки от машината нямат никаква правна стойност, но с решението на ЦИК се дава правна стойност на протокола, който ще бъде съставен след преброяването им и подписан от членовете на секционните избирателни комисии. „Този протокол ще има доказателствена сила“, посочи тя. Според Манолова това е „тежко нарушение“ на Изборния кодекс и е „опит за връщане на манипулациите и кражбите на вот от секционните комисии“.

Неяснотата какво ще е правното значение на допълнителния протокол, в който ще се записват резултатите от ръчното преброяване на машинните разписки, е посочена като аргумент и в жалбата на „Демократична България“.

От обединението също заявяват пред ВАС, че в Изборният кодекс няма текст, който да задължава СИК-овете да броят контролните разписки. „Така на практика ЦИК дописва и променя кодекса“, смятат от ДБ. Те посочват и казуса отпреди парламентарнтия вот през юли, когато ГЕРБ-СДС оспориха пред ВАС тогавашното решение на ЦИК, в което не се предвиждаше броене на контролните разписки от машините във всички секции, а само в част от тях. „На 2 юли съдът обаче ясно постанови, че Изборният кодекс конкретно и подробно е разписал какво следва да прави секционната комисия след приключване на изборния ден, като тук не влиза броенето на контролни разписки и „извеждане на такова задължение по подразбиране е недопустимо“, посочват от „Демократична България“. Освен това, според обединението допълнителното преброяване на разписките на ръка ще затрудни секционните комисии и може да доведе до „срив на отчитането на изборните резултати“.

Новото мнозинство в ЦИК

Мая Манолова посочи, че решението за преброяването на разписките от машините е взето от едно ново мнозинство, което се е оформило в ЦИК от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН, с чиито гласове то беше прието. Тя попита и какво се е променило в последния месец в позицията на социалистическата партия и формацията на Слави Трифонов, които при предишния вот са били против предложението на ГЕРБ за броене на разписките във всички секции.

Как ЦИК взе това решение

Решението на ЦИК беше взето в петък. От записа на онлайн излъчването на заседанията на изборния орган става ясно, че въпросът е бил обсъден от работна група, която е направила предложението за преброяването на разписките от машините във всички секции, а докладчик по въпроса е бил Емил Войнов, зам.-председател на комисията от квотата на БСП. По традиция при онлайн излъчванията на заседанията микрофонът по време на дискусиите между членовете на ЦИК периодично се изключва, но от обсъждането на това конкретно решение става ясно, че възражения по това предложения има единият от говорителите на ЦИК – Росица Матева от квотата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, и членът на изборния орган Любомир Георгиев от квотата на „Демократична България“. Матева възразява срещу това като посочва, че според Изборния кодекс контролните разписки, които след гласуването се поставят в непрозрачна кутия, се опаковат и се запечатват с хартиена лента преди да се премине към отчитане на резултата от машинния вот.

С ръчното броене ще се объркат секционните комисии и така ще се създаде предпоставка да се оспорят резултатите от изборите, защото няма да е ясно кой резултат е валиден“, казва Матева.

Любомир Георгиев дава идея предложението да не бъде включено в методическите указания, а да се приеме чрез отделно решение на ЦИК, но тя е подкрепена само от четирима членове на изборния орган – председателят Камелия Нейкова и Гергана Стоянова от „Има такъв народ“ и Росица Матева („Изправи се БГ!Ние идваме!“) и Любомир Георгиев („Демократична България“). С аргумента, че използването на изборните книжа за вписване на данните от ръчното преброяване ще доведе до объркване на секционните комисии Нейкова предлага данните от ръчното преброяване да се вписват в отделен протокол, който да е приложение към методическите указания, което се приема с 12 гласа „за“, а „против“ са Росица Матева (също ИТН) и Красимир Ципов от квотата на ГЕРБ.

В крайна сметка цялото решение за методическите указания за начина на преброяване на гласовете от машинното гласуване е прието също с 12 гласа, а срещу гласуват Матева и Георгиев. Другият представител на „Демократична България“ в ЦИК Цветозар Томов не присъства на заседанието, но в неделя той разкириткува решението и призова колегите си да го отменят, защото това обезсмисля машинното гласуване.

Пред „Капитал“ Емил Войнов каза, че предложението за ръчно броене на разписките от машинното гласуване е дошло в работната група от представителите на ГЕРБ. „Ние се съгласихме с оглед на това да има прозрачност и яснота, че няма никакво разминаване между данните от машинното гласуване и контролните разписки. И сме опростили това броене – няма да се броят преференциите, само гласовете за кандидатските листи. Второ, данните за машинното гласуване съгласно Изборния кодекс се приобщават от флаш паметите от записващите технически устройства. При това контролно преброяване само ще бъде сканиран този протокол и качван на страницата на ЦИК, за да бъде сравняван, а иначе няма никакво отношение към самите резултати от машинното гласуване. Не смятам, че с това решение се делегитимира машинното гласуване. Смятам, че ще има по-голяма сигурност за хората, които се съмняват, че може да има някакви манипулации“, заяви Войнов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar